Проф. Вучков беше категоричен пред „Монитор”, че няма нищо против гейовете в България, стига те да не демонстрират публично ориентацията си.

Тв водещият заяви, че ще обжалва решението на Комисията за защита от дискриминация, които го сезираха за хомофобските му изказвания в ефира на предаването му “Времена и нрави” по Канал 3 на 8 февруари 2011 г.

“До 14 дни имам право да обжалвам. След като се разгледа жалбата ми, тогава може да говоря конкретно. А и това не е осъждане, защото комисията не е съд. Тя глобява, не те осъжда”, заяви пред “Монитор” професорът. Според него “осъждането е на моя гръб и цели популярност”.

“Да са живи и здрави гейовете, нямам нищо против тях, но не мога да приема публично да си демонстрират любовта. На Славчо Трифонов никой не му търси сметка, когато ги коментира”, възмути се тв водещият.

Повод за скандала стана темата за “нехетеросексуалните и трансполовите хора”, които Вучков назова с понятието „извратености” и обясни, че „гейовете не могат да манифестират своята гейовщина по гаден начин”.

След предаването му през февруари 2011-а ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални) активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев веднага сезираха КЗД и изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и до г-н Антонио Лопес-Истуриц - генерален секретар на Европейската народна партия.

Беше сезиран и Съветът за електронни медии, който като контролен орган по прилагане на Закона за радиото и телевизията е длъжен да осъществява надзор върху дейността на доставчиците на медийни услуги по спазването на изискванията така, че те да не засягат човешкото достойнство и да не допускат разпространяването на съобщения, които нарушават обществения ред и общоприетите морални норми, част от които е и забраната за дискриминация по признак сексуална ориентация.

Оглавяваният от доц. Георги Лозанов орган обаче отрече да е компетентен да се произнася за случаи на дискриминация в медиите.