Армения официално се отказа от участие във финала на песенния конкурс "Евровизия 2012", който ще се състои в Баку.

Мотивът са обтегнатите отношения със страната-домакин - Азербайджан.

От Европейския съюз за радио и телевизия, който е организатор на конкурса, обявиха, че са "наистина разочаровани" от решението на Армения. Гохар Гаспарян, ръководител на делегацията за Евровизия заяви, че Обществената телевизия е решила да не участва в песенния конкурс "Евровизия 2012", тъй като отношенията с Азербайджан напоследък сериозно са се обтегнали.

На 24 февруари 22-ма от най-популярните арменски изпълнители призоваха в писмо обществената телевизия да бойкотира конкурса. Поводът за тяхното решение беше гибелта на арменски военнослужещ, смъртоносно прострелян ден по-рано от азербайджански снайперист на границата между двете държави.

Напрежението между Армения и Азербайджан тлее от десетилетия заради спора за Нагорни Карабах - населен предимно с арменци анклав в състава на Азербайджан. По време на войната между двете страни през 90-те години загинаха над 30 000 души, а над 1 милион бяха принудени да напуснат домовете си. Войната завърши с примирие през 1994 година, но и досега не е подписан мирен договор.