28 годишният българин Димитър Божанов за книгата си  "Кафе за събуждане", която стана хит този месец. Написах я, за да дам достатъчно причини дори на най-скептично настроения читател, да повярва и приеме божествената природа на вселената, в която живеем. Всеки от нас има конкретна цел. Дадени са ни определени таланти, определени интереси, влечения и желания. В търсене на сигурност се опитваме да копираме идеите на другите за живота, вместо да слушаме вътрешния си глас, интуицията си - гласа на твореца, който винаги ни води по най-добрия за всеки от нас път.

Апелът на "Кафе за събуждане" е да се обърнем към себе си, да се включим в божествената матрица за нашия живот и да разберем каква е личната ни роля в играта. Само когато следваме идеята на Бог за житейския ни път, желанията ни се изпълняват едно след друго, без дори да усещаме някакво извънредно усилие по пътя към тях. Не сме ли на пътя, който е отреден за нас, ние страдаме и се давим във вибрационното съпротивление на вселената, която се опитва да ни насочи към онова, което всемирът е предвидил за нас.

За да предам тази идея тръгвам от далеч. 20 век беше векът на науката и технологичния прогрес. Всички черпим ползи от тези достижения. Вярваме в науката като в религия. Тя се превърна в барометъра за истина, по който всички равняваме вярванията си за живота. Възможно ли е обаче науката да предава информация само за частичка от истината? Има ли друг метод, по който можем да познаем истината? Има ли изгледи цивилизацията ни най-сетне да узнае какъв е смисълът на живота?
Отговорът на тези въпроси, разбира се, е положителен. Оказва се, че истината винаги е била пред очите ни. Ключът е в нас и днес всеки е призван да го използва, за да удовлетвори желанията си и да постигне вътрешен мир и хармония със себе си и вселената.
Кафе за събуждане" кани читателя да посегне към този ключ, да прозре неделимостта на човечеството и пътя към спасението ни. Ние сме единно и свързано цяло. Всички негативни неща, от които светът страда днес, са продукт на нарушената връзка помежду ни, което пък е причината за липсата ни на усещане за директна връзка със създателя. Това ражда празнотата в нас, която в един или друг етап от живота си всички откриваме и се опитваме да компенсираме, опитваме се да я запълним с повече храна, повече наркотици, повече лукс, повече власт. Но пълним буре без дъно.
Единственият начин да възстановим връзката и да компенсираме усещането за празнота, е да припознаем себе си в другия и да отворим сърцата си за всички, без значение от пол, възраст, цвят на кожата или вероизповедание. Егоизмът ни е вече презрял. Не можем да живеем повече с чувството за отделност един от друг. То вече не ни помага. Време е да счупим черупката на илюзиите и да признаем истината, която винаги сме усещали дълбоко в себе си, независимо дали умът ни я е признавал или не.
"Кафе за събуждане" ни казва какво да направим, за да постигнем всичко това и най-важното - отговаря ни на въпроса защо е критично важно да предприемем действие още сега.

Книгата "Кафе за събуждане" започва с историята на автора, търсещ смисъла на живота. Изкушен от този екзистенциален въпрос, Димитър Божанов още от най-ранна детска възраст посвещава себе си на задачата да открие отговора. След години четене на книги, гледане на филми, учене в различни университети, разговори с хора от всякакви поприща - от обикновени хамали и продавачи, до световни супер звезди, бизнесмени и духовни водачи, Димитър най-сетне е застигнат от сигнал, към който той не може да остане безразличен. Гледа филма "Тайната", който дава нова сила на екзистенциалното му търсене.
"Кафе за събуждане" разкрива резултатите от неговото изследване на този въпрос. Мислите ни превръщат ли се наистина в реалност? От къде идва страданието? Кой е виновен за нещастията? Можем ли да направим нещо, за да подобрим живота си и да открием щастието? Има ли Бог? Позволено ли ни е да мечтаем в този озлобен, забързан и объркан свят? А важно ли е да сме позитивни?
Това са само част от въпросите, на които ще намерите отговор в книгата. Всяко твърдение е подкрепено с доказателства от света на науката или с лични примери от преживяванията и наблюденията на автора. От квантовата физика и клетъчната биология, през най-модерните стратегии за личностно развитие, до ученията на Буда и Исус.

Димитър Божанов е роден през 1983 година в Разград. Завършва немската гимназия там и отива да учи културология в София. На втората година от следването си записва и право. Амбициите му обаче са много по-големи и още като студент започва да работи. Минава през всякакви поприща, за да се издържа. Става репортер в националното радио за кратко, а в последствие и светски журналист в един от водещите български ежедневници - вестник "Стандарт". Работата му дава възможност да общува с различни хора и дори да сбъдне една от детските си мечти - да се срещне на живо с членовете на Металика, както и да направи интервю с тях.
Филмът "Тайната" го вдъхновява да потърси нови възможности и решава да сбъдне друга своя детска мечта - да напише книга. Първото издание на "Кафе за събуждане" излиза с марката на собственото му издателство "Mass Media Publishing".

Целият тираж се разпродава в България само за два месеца. Още на втората седмица книгата е обявена за бестселър от най-голямата верига книжарници в България.
Въпреки това фирмата му не просъществува дълго, защото Димитър предпочита да се фокусира върху семинарите по личностно развитие, които води, както и върху писателската си дейност, която е централен фокус на живота му. Предоставя правата за издаване и разпространение на книгата на издателство "Бард".

Често споделя, че целта му е да популяризира нова тенденция на поведението на обществото - поведение по законите на любовта, приемането и единството.
Прави и аматьорски филм по темата, който се разпространява безплатно и се радва на популярност в България. Той представлява 45-минутно документално послание, озаглавено "Еволюция на съзнанието". 

Източник Svetlosenki.com