София Филм Фест започва на 2-и март с премиера на най-новия филм на Алексей Балабанов "ОГНЯРЪТ". Билетите за всички фестивални прожекции са в кината и online от днес 27 февруари.

Немската актриса Катя Рийман, израелският режисьор Еран Колирин, младата надежда на руското кино Ангелина Никонова, известният сценарист и режисьор Александър Миндадзе, уникалният Зигфрид, добре познатият у нас немски режисьор

Файт Хелмер и американският кинематографист Майкъл ди Джакомо ще бъдат сред специалните гости на СФФ 2012

Катя Ханхен Лени Рийман е родена на 1 ноември 1963 година в Кирхвее, Германия и ще бъде специален гост на 16-ия София Филм Фест. Тя ще пее отново с Фестивалния Бенд и ще представи един от последните си филми „Теория на относителността на любовта“, в който е неузнаваема и изпълнява 5 роли.


Публиката на София Филм Фест познава работата на 39-годишния Еран Колирин от дебютния му филм „Посещението на оркестъра” (2007), донесъл му международна слава и 50 награди от цял свят. Сред тях са наградата на журито от секцията „Особен поглед” в Кан и Европейско откритие на годината. Израелският творец ще бъде сред специалните гости на 16-ия СФФ, за да представи лично новия си филм „Размяната“ (2011). Кинопродукцията получи номинация за „Златен лъв“ във Венеция. Главният герой във филма е мъж, който, прибирайки се у дома, вижда живота по нов, различен начин – отстрани, сякаш е турист в собственото си ежедневие. Той наблюдава света с очите на дете и преоткрива магията и мистериите в него - из коридорите, площадките, килерите...

Младата надежда на руското кино Ангелина Никонова пристига в София, за да представи игралния си дебют „Портрет по здрач“ (2011). Филмът е социален и психологически портрет на днешна Русия с богатите и бедните в нея, със заключените в безличното си съществувание в света на средната класа хора.

Роденият през 1949 г. в Москва Александър Миндадзе е смятан за един от най-добрите съвременни руски сценаристи и режисьори. От 1975 година насам са заснети над 20 негови сценария. В продължение на няколко десетилетия Миндадзе работи с режисьора Вадим Абрашитов. Двамата печелят „Сребърна мечка” през 1995 г. за „Пиеса для пасажира”. През 2007 година дебютният му игрален филм като режисьор „Отрыв“ печели две награди „Бял слон”, включително приза на руската критика за най-добър дебют.

Режисьорът ще представи на СФФ 2012 новия си филм „В събота“ (номинация за „Златна мечка“ в Берлин’11), първият руски игрален филм, посветен на ядрената катастрофа в Чернобил.

През 2012 година отново гост на фестивала ще бъде уникалният Зигфрид – сценарист, режисьор, оператор, фотограф, монтажист, композитор, музикант и писател. Наричат го „явление в новото европейско кино“. Зигфрид ще представи в София новия си филм „Детски истории“ (2011). Кинотворбата запознава с трепетите и вълненията на три хлапета: Кабир от Калкута, Алтъмбек и сестра му Аруджан от Казахстан. Във филма има неподчинение, геройство, копнежи, големи и малки любовни истории, желание да се улови богатството на живота, променлив и непредсказуем дори в най-малките си прояви – тези елементи заличават географските граници и бележат „Детски истории” като филм от фестивалната програма, който не бива да се пропуска.

Файт Хелмер е немски кинорежисьор, роден през 1968 година в Хановер. Завършил е Академията за кино и телевизия в Мюнхен, но снима от 14-годишен. Става известен още като студент със своите необичайни късометражни филми, които му донасят над 50 награди от многобройни международни фестивали. Най-успешните сред тях са „Пътешествие на любовта” (1989), „Да потегляме с колата” (1992), „Миячът на прозорци” (1993), „Айфеловата кула” (1994) и „Изненада!” (1995). Копродуцент е на „Братя Складановски” (1995) на Вим Вендерс. След броени дни в София Файт Хелмер ще представи най-новия си филм „Байконур”, копродукция между Казахстан, Германия и Русия, предизвикателна и – както всичко, което прави Хелмер – нестандартна любовна история, която със сигурност ще събуди интереса и любопитството на фестивалната публика у нас.

Майкъл Ди Джакомо е американски режисьор и сценарист, който има няколко много успешни филма в сравнително младата си кариера. Роден е през 1973 г. в Уилмингтън, щата Делауер. Учи кино в университета в Ню Йорк. Пише сценариите за късометражни филми, които режисира и продуцира. Един от тях – експерименталният „The Lost Treasure of Captain Cornelius ‘Deadeye’ Tuckett” (1989), получава студентски „Оскар”.

Кинотворецът завършва Нюйоркския университет и още с дипломния си филм „The Lost Treasure of Captain Cornelius ‘Deadeye’ Tuckett” печели Академична награда за експериментална работа в раздела за студенти. В последствие предизвиква бурни отзиви с игралния си дебют „Animals with the Tollkeeper” (1998), на който е сценарист и режисьор. Филмът е показан на много международни фестивали и получава наградата за режисура в Ситджес, Испания. Във впечатляващия черно-бял проект младият Ди Джакомо работи с актьорите Тим Рот и Мики Руни. „Когато разбият мечтите ви от рано, имате възможност или да ги създадете пак по нов начин или да приключите с тях като се оставите на измамното чувство за блаженство“, признава режисьора. В „Някъде, довечера” (2011), който ще бъде показан на 16-ия София Филм Фест, Майкъл Ди Джакомо работи с друга световна звезда – Джон Туртуро. Филмът е съвременна градска приказка, в която двама нюйоркчани се опитват да намерят компания в телефонен чат за възрастни. Въпреки че никой не е това, на което другият се надява, двамата се сприятеляват, за да докажат, че очарование може да бъде намерено и в най-пренебрегваните сърца.