В театър "Шатле" в Париж тече 37-мата церемония по връчване на филмовите награди "Сезар" - френски еквивалент на отличията "Оскар", съобщи в. "Фигаро".

Водещ е известният френски актьор Антоан дьо Кон.

Наградите се обявяват от видния режисьор и актьор Гийом Кане. Първото връчено отличие е за актриса - млада надежда на френското кино.

Поделят си го актрисите Найдра Аяди за "Полиция" и Клотилд Ем за "Анжел и Тони". Подобно споделяне на тази награда е рядкост, отбелязва "Фигаро".

Черно-белият филм на режисьора Мишел Азанависиюс „Артистът” стана големият победител на наградите „Сезар”, грабвайки приза в шест категории. „Артистът” спечели награда за най-добър филм, за най-добър режисьор, за най-добра актриса - Беренис Бежо, за оригинална музика на композитора Людовик Бурс, за най-добра операторска работа (Гийом Шифман) и за декори. Номиниран е и за наградата "Оскар".

От сцената на театър "Шатле" Бурсе благодари на режисьора на филма и на актьорите в лентата - Жан Дюжарден и Беренис Бежо. "Аз ви дължа всичко" - обърна се композиторът към режисьора Азанависиюс.

Със "Сезар" за оригинален сценарий беше удостоен филмът "Упражняване на властта" (общо 11 номинации) на Пиер Шолер.
Британската актриса Кейт Уинслет, известна от участието си в "Титаник", получи почетна награда "Сезар".

Звездата, играла в " най-добра актриса й бе връчено през 2009 г. за изпълнението й в "Четецът".