Три филма пристигат за 16-ия София Филм Фест непосредствено след участие на Берлинале’12. Това са „Парад” (реж. Сърджан Драгоевич), „Испания” (реж. Аня Соломоновиц) и „Анонимен” (реж. Роланд Емерих).

Веднага след триумфа на „Берлинале” – Наградата на публиката в секция „Панорама”, Награда на Екуменическото жури и наградата на читателите на изданието „Siegessaüle”, „Парад” на Сърджан Драгоевич ще бъде показан на 16-ия София Филм Фест. Този шеметен фарс, който си играе с клишетата и стереотипите, е хит в Сърбия и останалите страни от бивша Югославия (над 500 000 души са гледали комедията на Драгоевич във всичките шест бивши югославски републики).

Филмът разказва за бивш сръбски четник, който набира ентусиасти сред някогашните си врагове от Хърватия, Босна и Косово, за да охраняват гей парад. Главният герой Лимун в началото е крайно неприятен мачо, сръбски военен ветеран с тъмно минало, който сега работи като бодигард. Пищната му годеница го кара да охранява гей парад, организиран от човека, който подготвя и тяхната сватба. Лимун се превръща в приятен човек, докато пътува из Хърватия, за да наеме за партньор в охраната свой съперник от войната. Пътешествието ги отвежда в Босна и Косово, за да съберат други бивши врагове. Те се натъпкват в розово Mini на път за Белград, където ги очаква кулминационна битка в защита на парада.

Киноисторията включва кадри от насилието през 2010 г., когато десни екстремисти прекъснаха гей парада в Белград. Тогава бяха ранени над 100 полицаи. Година след това, през 2011 г., властите в Сърбия забраниха парада, като се аргументираха с опасения за сигурността. „Парад” показва стратегиите за оцеляване на хомосексуалните в Сърбия в едно общество, което дори днес, години след войните на Балканите, все още е разделено на два лагера. Както можем да очакваме от една комедия, която стои достойно зад името си, независимо колко невъздържан е сценарият, трагедиите в реалността могат да се случат всеки момент.

„Причината, поради която исках да бъда част от този филм, е оздравяването – споделя Горан Явоевич, който играе хърватския ветеран. – Хърватия, Сърбия, Босна и Косово участваха във войни. Но това приключи. Ние говорим езици, които разбираме идеално. Този филм трогва всички тези народи. През войните хората се мразеха. След филма ще мислят един за друг по различен начин.”