От „Първата дама на песента“ – Ела Фицджералд, почиваща си в хотелска стая в Лондон или зад кулисите на филмова продукция, до пианиста, композитор и ръководител на оркестър Дюк Елингтън в момента, в който получава целувка от танцьорка в парижки клуб, тези изумителни фотографии отварят очите и умовете за отпечатъка на афроамериканците върху световната музика. Изложбата е в чест на тяхната смелост и принос.

За събитието съобщава сайтът на фондация Бонум, които са и организатори. Изложбата е разположена в тяхната галерия на ул. Славянска 2 в столицата.

Периодът от 20 февруари до 17 март е не случайно избран - именно през февруари се чества месеца на афроамериканската история. Всичко започва от афроамериканският историк и журналист Картър Удсън, който през 1926 символично свързва историята на своята общност с рождените дати на президента Линкълн и на един от най-емблематичните й представители – бившия роб, активен реформатор и писател Фредерик Дъглас.

Изложбата е под надслов "Black & White & Jazz"  i включва серия биографични портрети на Дюк Елингтън, Луис Армстронг, Чарли Паркър, Дизи Гилеспи, Майлс Дейвис, Били Холидей, Ела Фицджералд, Сара Вон, Рей Чарлз, Нат Кинг Коул, Нина Симон, Сами Дейвис Джуниър, Куинси Джоунс и Арета Франклин.

За пръв път ще бъдат показани творби на българския фотограф и художник Зафер Галибов. Той е предоставил част от личния си архив на запален фен на джаз музиката.