С ироничното заглавие "Смъртта е непотвърден слух" излиза автобиографията на сръбския режисьор Емир Кустурица.

Автобиографии обикновено се пишат в една преклонна възраст, което не може да се каже за 57 годишния Кустурица. Неговото оправдание за така рано родилата се автобиография е - "Написах тази книга като отговор на различните интерпретации на моя живот. Бях подложен на остра критика, животът ми се разказваше в таблоидите... Реших, че трябва да оставя един документ, който емоционално и с факти да докаже, че животът ...ми не е бил такъв, какъвто е описван в жълтата преса. Същността на живота ми, описан в книгата, е една баладично изградена цялост. Това е качество, наследено от родителите ми. Те бяха щастливи, че не станах крадец или криминално проявен. Защото всички от моята улица завършиха по този начин." Думите му са част от интервю за списание Маx.

Известен на българския зрител най-вече с филми като "Черна котка, бял котарак", "Ъндърграунд" и "Аризонска мечта", Емир Кустурица със сигурност има с какво да ни заинтригува. Творческият му живот започва с един забранен филм и неуспех, преминава през почти всички награди за кино - златна палма в Кан, златен лъв във Венеция и сребърна мечка в Берлин. Личният му живот също търпи обрати и е повод на клюки. Роден в Сараево като мюсулманин, той сменя религията си, мечтае за завръщане златните Югославски години, обвиняван е, че е бил сътрудник на югославската държавна сигурност, отрича.

Неговата представа за собствения му живот споделя с нас читателите под формата на 17 разказа или 17 отделни скеча. Неговият личен живот на фона на размирни и неспокойни времена на Балканите, на историческия фон през последните 50 години. И както сам Кустурица казва, за да не забравяме - "Човек е склонен към забрава, а с течение на времето техниката на забравяне става съдбовно човешко умение."

Автобиографията очакваме с нетъпрение - 5 март, издателство Колибри

Откъс от "Аризонска мечта" с участието на Джони Деп и Джери Луис