Филмът "Няма покой за грешните" на испанския режисьор Енрике Урбису получи наградата "Гоя" за най-добър филм на Академията за изкуства и кинематография на Испания.

Церемонията по връчването на 26-ите кинонагради "Гоя" се състоя в Двореца на конгресите в Мадрид. Тя се излъчи директно по испанската национална телевизия.

Наградената лента разказва за полицай, разследващ изчезването на жени. Енрике Урбису победи и в категорията за най-добър режисьор. За пръв път той получава толкова престижни награди.

За най-добър актьор беше признат Хосе Коронадо за ролята си на полицая.

"Приемам наградата като признание за заслугите на целия колектив, на първо място на режисьора на филма Енрике Урбису за неговия талант и огромен принос в развитието на испанската кинематография", заяви Коронадо при връчването на наградата.

Той победи в ожесточена надпревара звезди като Антонио Бандерас, Даниел Брюл и Луис Тосар.

*Хосе и Енрике

Прекрасната Елена Аная бе удостоена с "Гоя" за най-добра женска роля във филма "Кожата, в която живея" на режисьора Педро Алмодовар.

Останалите номинирани бяха Салма Хайек, Вероника Ечеги и Инма Куеста.

Елена Аная е родена през 1975 г. и от ранно детство мечтае да стане актриса. Звездният й час удря с участието в готическия екшън "Ван Хелсинг", който е нейният холивудски дебют. По-късно тя се снима с Виго Мортенсен в историческия епос "Алатристе" /2006г./.

*Елена Аная

Наградата за най-добър европейски филм беше връчена на френската черно-бяла няма лента "Артистът".

Наградите "Гоя" се връчват в 28 категории.

Първата церемония се е състояла на 16 март 1987 г.

Наградата представлява бронзов бюст на художника Франсиско Гоя, пише БГНЕС.