И бостанът, и язовирът на Милко Калайджиев се намират в засегнатата от наводненията и придошлите води област – в село Мезек, което е на 12 километра от Свиленград.

В критичната обстановка, която вълнува всички ни от няколко дни насам, потърсихме певеца, за да ни разкаже лично какво се случва там.

Още преди няколко дни Милко и момчетата, които са работили при него през лятото, са почистили преливния канал на язовира и го смъкнали надолу с около половин метър. Вчера по обяд е пуснал и крана, за да се отича водата от язовира – през тръба с диаметър 40 сантиметра.

Няма опасност язовирът да прелее, а дори и това да се случи, той се намира под селото – няма населени места под него, така че не застрашава никого. Въпреки това Милко Калайджиев го поддържа и постоянно проверява каква е ситуацията. ''Преди малко се прибрах и съм спокоен, че за едно денонощие водата е спаднала с половин метър'', сподели певецът пред novfolk.bg. Няма опасност и за бостана му, обяснява ни с усмивка Милко: ''Не се притеснявайте, не е засегнат – той е малко по-нависоко''.

Признава, че когато е взимал язовира, го е направил по-скоро на майтап. Не е предполагал колко много отговорности и документация го очакват, още по-малко пък как ще се справя с опасностите, които може да предизвика природата. „Когато дават язовир на някого, има толкова много формалности – страшно се учудих, все едно взимам АЕЦ Козлодуй под наем!

Нямат представа в какво състояние е, а имат претенции. Журналистите само говорят, но не знаят, че не ти дават и един лев за нищо – а за да направиш стената, както трябва, са нужни хиляди… Всичко е от бай Тошово време и никой нищо не е пипнал. Моята стена е много стабилна, защото е зад граничната ивица и навремето никой не е можел да отиде до там, освен хората с пропуски.

Не са жалели средства, добре са го направили тогава. Но последните години е толкова изоставен… Ако преди е минавал камион по стената, сега минава само кола. Доста пари трябва да се хвърлят, за да се укрепи. Или в най-лошия случай – да смъкна с един метър преливния канал и никога няма да се притеснявам, че ще залее нещо, язовирът ще има с много тонове по-малко вода”, Милко Калайджиев.

В момента той си е в Свиленград, където описва положението като ''много зле''. ''Селото е на 12 км, но за да стигна, трябваше много да заобиколя. Върнах се до Любимец, оттам Малко Градище, Сива Река… 50 км минах, за да отида до Мезек. Пътят към гарата е затворен, и до Гърция не може да се отиде… Много се обикаля. В квартала, който е оттатък Марица, в момента евакуират хората. Водата там вече е метър и осемдесет. Два БТР-а на Министерството на отбраната извеждат хората направо от къщите'', описа ни ситуацията Милко.