Преди 10 години започна кариерата му като професионален футболист в Серия А.

През тази една декада Валери има отбелязани 50 гола, като 16 от тях са още в началото на кариерата му. Той се оказва най-нискорезултатния български футболист, който играе в чужбина, пишат от „Уикенд“.

На 15-годишна възраст потеницалът му бе признат от специалистите и той бе сравяван, без преувеличение, с играчи като Уейн Рууни. Днес, парите, които пръснаха няколкото футболни клуба, в които му бе даден шанс да се развива, се оказаха похарчени напразно.

След неспортсменската си изява на терена, заради която бе наказан със забрана да посещава съораженията на „Спортинг“, стана ясно, че клубът по-скоро ще го преотстъпи на неговия бивш отбор, отколкото да го задържи в колектива.

Преминаването си в „Лече“, Валери коментира така:

„Моята воля беше ясна. След като си тръгнах от тук, никога не съм спирал да следя Лече. Когато се върнах, го направих от любов към Лече.

На 18 човек прави много грешки. Върнах се не за парите, а само защото искам да печеля и възнамерявам да се преборя за титулярно място. Не искам да създавам никакви проблеми, треньорът ще решава кой да излиза на терена“, уверява футболиста.