Преди броени дни Антония Петрова - Мис България 2009, публикува в личния си профил във "Фейсбук" снимки от почивката си в Швейцария.

На фотосите тя е с палто и шапка от естествена кожа с косъм. Добави и кадри, правени в студио, на които позира с подобни дрехи и аксесоари. Публикациите предизвикаха истинска вълна от гневни писания на любители на животни. Антония отговори на нападките, с което още повече разбуни духовете, включително и в медийното пространство.

- Защо вашите снимки предизвикаха толкова силна реакция?

- Около Коледа и Нова година бях на ски за три седмици в Швейцария. Както правят всички останали потребители, и аз пуснах в собствения си профил снимки от тази ваканция. Не разбирам с какво раздразних толкова хората. Както и на кого му пречи моят живот, това, че съм щастлива и живея добре. Като не искаш, не го гледай, не чети вестника или смени канала на телевизора.

Между другото, хакери са блокирали страницата ми. Но това не ме разстройва много, в момента се опитвам да я оправя. В някакъв сайт са пуснали ретроспекция на целия "проблем", казвам го в кавички, защото за мен такъв няма. В крайна сметка въпросите на всички т.нар. природозащитници са:

-Откъде тя има пари?


-Как може да си позволи такъв стандарт? Кой й купува тези палта и как има възможност да пътува?

- Обвиняват ви, че не собразявате с бедността на българите. Твърдят, че трябва да проявявате съчувствие и да не показвате финансовите си възможности.

- Защо? Аз не харча парите на данъкоплатците. Всичко, което имам, си е мое и никой не може да ми го вземе - нито титлата, нито палтата, нито дестинациите. Какво да направя - да продам бижутата си, всъщност тогава ще взема пари и няма да са доволни. Да направя публично изгаряне на всичко, което имам, за да са щастливи те?

- И все пак как ще им отговорите?


- Защо трябва да отговарям, аз не гледам в паничката на съседа, защо той ще гледа в моята. Вместо да се радват, че човек нещо е постигнал. Работя, уча, винаги има нещо, с което се занимавам, граждански и социално съм активна. Възпитана съм, когато видя, че някой е напреднал, да ми послужи като мотивация и аз да вървя нагоре. Не е редно заради собствената си неспособност и нещастие да омаловажаваш успеха на другия, за да се почувстваш по-добре. Под моите снимки има страшно дълги коментари. Тези 20 минути, които ти отнема написването им, можеш да оползотвориш за нещо полезно - измий си прозорците вкъщи например.

- Защо пишат зад псевдоними, а никой не застана като вас с лицето и името си?

- Срещу мен никой не може да застане, защото аргументите ми са железни. Може да се изправи човек, който е абсолютен вегетарианец и няма нито една кожена вещ. Има такива хора, но те са изключително малко. Да приемем, че такъв човек се намери, но той пък със сигурност носи изкуствени материи.

Химикалите, които се използват за тяхното производство, са изключително вредни и се изливат след това в природата. Ако направим експеримент и моето палто се зарови в земята, то ще се разложи за една година или по-малко, защото е истинско. А за екокожата отнема страшно много време, както е с найлоновите торбички. Кое замърсява повече природата - изкуствените материи и нужните за него химикали или естественият продукт?! Всеки има кожени обувки, колан, чанта, каишка, портфейл. Това прави ли ги по някакъв начин различни от мен? Защо приемат обувките, а палтото с косъм - не? Едното е от норка, а другото от теле - и двете са живи същества и ги убиват. Интересното е, че пишат един-два коментара на тема защита на животните. От там нататък всичко, което изливат, са лични обиди. Проблемът е, че единственото, което правят за природата, е да напишат някакъв коментар. Ядат месо, просто не носят кожа с косъм. Как може да се прави разлика между лицевата и кожата с косъм?!

- Аргументите са, че това са животни, които се убиват на първо място, за да се нахрани човек. А другите ги дерат само за да направят дрехи.

- Да, за да ти е топло, каква е разликата. Хора, разберете, че това не са диви животни. Отглеждат се във ферми, които по никакъв начин не се различават от тези, от които идва месото в чинията ви. Норките се отглеждат както бройлерите. Каква е разликата между сладко жълто пиленце и симпатичната норка? По тази логика трябва ли да избием хищниците, защото убиват тревопасните. Правете разлика между животни, които се развъждат за храна и дрехи, и дивите, които живеят на свобода в природата. В Америка природозащитници затвориха ферма за норки и ги пуснаха на свобода. Във видео показаха как ги събират умрели само три дни по-късно. Те не могат да се приспособят, така че им направиха само мечешка услуга. Питат ме дали шапката ми не е от защитен вид. Как може въобще да помислят, че някой ще направи дреха от защитен вид! Абсурдно е. Защо не се обърнат с нападки към кланиците, месокомбинатите, ловците? 300 000 души в България притежават ловно оръжие.

- Каузата на конкурса, който вие спечелихте, е била свързана с дивите животни.


- През 2006 година учих в Москва и тогава си купих първото палто. Станах Мис България през 2009 г. Ако бях лицемерна, в тази една година щях да спра да си нося палтата, а след това отново да ги облека. Когато се явих на кастинга, не знаех каква е каузата. Научих за нея, започвайки репетиции. Има условия кандидатките да не са омъжени, да нямат деца. Никой не е казал, че не може да се носят палта с косъм. Печелейки конкурса, аз станах лице на кампанията. Иначе съм убедена, че човек трябва да пази природата, да се съобразява с нея и да обича животните.

- Вие имате ли животно?

- Имах куче 15 години. Никога не бих наранила животно, не бих убила. Но хората трябва да приемат, че това е част от живота, ние сме свързани с растителния и животинския свят. Има източна философия, според която растенията също имат чувства и трябва да се яде само храна, която е паднала от дървото. Какво да правим в такъв случай, ако се съобразяваме с всичко - да умрем от глад и студ.

- Защо ви нападат така яростно по различни поводи?

- Защото съм пряма и искрена. Най-странното е, че около мен винаги има скандал, без да го търся и предизвиквам. Има хора, които така си правят пиар, за да стоят в медийното пространство. Но не и аз.

- Не е ли по-лесно да си замълчите?

- Това е последното интервю, което давам. Вече издребняват, стигнаха дотам да питат откъде имам пари за такива палта и кой ми ги купува. Това е посредствено и елементарно. Пишат: "Тази не я понасям." Този човек познава ли ме? Срещали ли сме се, говорили ли сме?

Какво съм му направила на него лично, за да не ме понася, в дома му ли влязох? Аз съм направила своя избор, като сте против такива палта, не ги носете. Но направете нещо полезно, благотворително.

- А вие какво правите в тази посока?

- Участвала съм в доста кампании, някои от тях сама съм инициирала, за други ме канят, описани са в сайта ми. Когато Белоградчишките скали кандидатстваха за едно от чудесата на света, се включих доста активно. На конкурса "Мис Свят" използвах всеки повод, за да разказвам за тях. Всички момичета имаха блузи със снимка на тази наша забележителност.

- Канят популярните личности, за да привличат внимание към благотворителните акции. Разкажете за тези, които вие сама сте правили?

- Помагам основно на домове за деца. Имам късмет в живота и притежавам неща, които не всеки може да има. Затова държа да помагам на хора, които имат нужда от подкрепа. Давам собствени средства или купувам това, което им е необходимо. Това няма нищо общо с титлата "Мис България". Така съм възпитавана. Родителите ми винаги са правили дарения и за мен е нормално и аз да помагам.

- В профила си добавихте фотосесия с дрехи и аксесоари с косъм. Обвиняват ви, че парадирате с финансовите си възможности.

- Правих я за себе си, още преди конкурса. След като се дразните, не влизайте в профила ми и не четете. Не съм отишла сама в някое издание, за да ги карам да ми пускат снимките, обяснявайки кое колко струва. Журналистите започнаха да ми звънят и аз отговарях. Но не мисля, че има жена, която би отказала скъпо палто на някой дизайнер. Защо не се обърнат към всички магазини с кожени изделия?

- Покрай този случай поинтересувахте ли се как се отнасят към популярните личности навън, когато се появяват с подобни дрехи?

- В последния си клип Бионсе е с много красиво палто от лисица в модерните сега ярки цветове. Наоми Кембъл, Виктория Бекъм и т.н. също имат палта. На тях обаче никой нищо не им казва. Това е въпрос на личен избор.

- Преди няколко дни стана ясно, че собственикът на каракачанска овчарка, нахапала 6-годишния Мартин, ще отнесе глоба от едва 2000 лв. В същия ден се писа за друго дете, нападнато от питбули, заради дебелите дрехи успели да му разкъсат “само” прасеца. Да не говорим за случаите с нахапани до смърт деца. Според вас информацията за тези трагедии получава ли същата активна реакция, както снимката ви с палтото? Нормално ли е заплахата срещу детския живот да бъде по-малко коментирана от въпросния фотос?


- Ето това е потресаващо и е псевдоморал. Същите тези хора, които застават срещу мен, отглеждат животни вкъщи. Това, че имате куче, не ви прави добри, такива ще сте, ако се опитате да предпазите хората от тях, да направите нещо за природата. И ако сте толкова големи моралисти, откажете се от всичко. Носете през зимата джапанки, но и производството на тази гума също замърсява природата. Докато учех, живеех в Студентски град и правех кросове в НСА. Там има огромни глутници с кучета и след определен час изобщо не стъпвах, защото се страхувах. Няма нужната активност и по тази тема.

- Като Мис България трябва ли да спазвате определени правила?

- Да, короната си остава. Но аз бях Мис България за 2009 година, за следващите са избрани други момичета. През тази една година аз имах задължения, които трябваше да изпълнявам, и условия, с които да се съобразявам. Мис България няма право да се омъжва и да забременява за този период. Това означава ли, че аз не трябва никога да се омъжвам и забременявам? Каузата на последната Мис България е да популяризира четенето на книжки сред децата. Ако през този период или след това тя прочете криминален роман например, ще я оплюят ли? Много нелепо звучи, но така излиза.

- Защо хубавиците с богати мъже са трън в очите на мнозина?

- В повечето случаи нападките идват от жени. Много ми харесва това изказване: "Ако се роди гений в България, той ще е на завистта и злобата." Не знам защо ги вълнува.

- Когато заставате под светлините на прожекторите, трябва да приемете, че ще ви питат и за личния живот.

- Има неща, които можеш да запазиш за себе си. Никога не ме е интересувало кой какво притежава. На такъв човек мога само да кажа: "Браво, много хубаво, че е постигнал нещо." Защо ми търсят сметка, така или иначе, ако не искам, няма да им кажа.

- Какво работите в момента?

- Току-що приключи ангажиментът ми с "Умна и красива" в "Шоуто на Слави". Иначе работя като юрисконсулт към една нотариална кантора.

- Имате ли сериозна връзка?


- Имам, да, мога само да кажа, че съм щастлива и се чувствам добре. Но няма да коментирам, защото преди го направих и си понесох последствията. Изписаха се какви ли не глупости. Явно в България се толерира лицемерието. Когато говориш това, което хората искат да чуят, тогава си добър. Освен това обичат жертвите - харесва им да четат, че някой не е добре, има проблем и е по-зле от тях. Винаги се търси жълтото.

- Важно ли е мъжът до вас да е финансово осигурен?

- С последната ми връзка, за която се изписа толкова много, така се е случило, че е бил материално добре, не съм го търсила. Предишните ми приятели не са били финансово обезпечени. Когато се появи любовта и те удари като светкавица, ти не гледаш друго.

- А сега? Под снимките ви пишат, че сте с богат чичко.

- О, в никакъв случай не е чичко.

- Семейството ви също е материално осигурено.

- Да, родителите ми са инженери, но не работят по специалността си. Баща ми издава вестник в Перник и региона повече от 20 години. Майка ми е директор реклама. Отделно имат и друг бизнес.

- Кой ви купи първата кола?

- Родителите ми - беше фиат пунто. От студентка се издържам сама, работя от много години.

- Можете ли да си позволите да останете вкъщи, да обикаляте по кафенетата и фризьорските салони?


- Не, това е паразитно поведение, човек трябва да се реализира по някакъв начин. Хубаво е да имаш семейство, деца, да отглеждаш животни, но трябва да имаш и професия. Не съм типът жена, която само ще стои да клюкарства и да се интересува в кой мол какво намаление са пуснали. Това не съм аз.

- Мислите ли за деца?


- На 27 години съм и е нормално да се замислям. Аз съм привърженик на семейната среда.

- Нараняват ли ви тези писания?


- В началото да, сега съм претръпнала, на моменти се ядосвам и си казвам колко са жалки. Близките ми абсолютно ме подкрепят и ме съветват да чета само стойностни за мен неща. Все едно съм огледало, тяхната злоба се удря в мен и се връща при тях. Сигурно съм от малкото късметлии, които не изпитват завист, наистина. Казвам си, щом някой може, и аз мога, действа ми с положителен знак и тръгвам нагоре. При тях е с отрицателен знак. Не ме нараняват и както съм си ходила по пътешествия, така ще продължа.

Източник: в. "24 часа"