Телевизията обикновено се интересува от героите и събитията на деня. Рядко тя поглежда в миналото или историята. Още по-рядко когато го прави създава сериал, който успява да впечатли едновременно и публиката, и критиците.

„” на HBO () обаче успява да постигне този рядък баланс. Вероятно заради вниманието към детайла. Или пък заради нещо друго.

„Действието се развива преди почти 100 години, но се усеща като днес. Хората на „Уол стрийт” си играят на рулетка, корупцията е във високите етажи на властта, престъпленията и грехът са част от ежедневието ни.”, коментира главният сценарист Терънс Уинтър (известен с друга продукция на HBO „Семейство Сопрано” (The Sopranos).

Ако още не сте гледали „”, накратко това е историята на Атлантик сити – градче в южната част на щата Ню Джърси, известно като място за хазарт и разврат – от 20-те години до днес. Това е място където правилата не важат. Безспорният управник на Атлантик сити е общинският ковчежник Инок Томпсън, по прякор „Нъки” (в ролята Стив Бушеми), човек по равно политик и гангстер, възприел еднакво уютно и двете си роли.

*Нъки

Сюжетът разказва за преплитането на власт и престъпление, морален упадък и мафиотско достойнство по времето на сухия режим в САЩ. И ако в първия сезон на сериала видяхме героите в техните престъпни роли, то във втория ще научим повече за тях самите.

„Сега нашите образи ще разкрият повече за това, което ги прави такива, каквито са, какво от тяхното минало ги кара да реагират по определен начин в дадена ситуация.”, обяснява английската актриса Кели Макдоналд, която играе ролята на Маргарет – метресата на корумпирания Нъки.

*Маргарет

В първия епизод на втория сезон, който в България ще се излъчи по НВО на 2 януари 2012, от 21:05), виждаме първите сигнали за проблеми пред Нъки. Той е прицел на разследване за търговия с гласове (колко познато и актуално днес!). Но някои от най-близките му хора ще се обърнат срещу него, дори и брат му, шериф Илай Томпсън (в ролята Шиа Уингъм).

„В този сезон Илай се учи как да бъде лидер, как да излезе от сянката на могъщия си, влиятелен брат”, казва Ший Уигам и добавя, че тази роля не му е никак далечна:

„На мен са ми познати сложните чувства на любов, ярост, ревност и преданост към брат, който е умен и влиятелен, защото аз имам такъв.”

В сезон 2 на „” всички ще искат парче от бизнеса на Нъки. Сред героите на филма са реални исторически фигури като гангстерите Лъки Лучано, Ал Капоне, Арнолд Родстийн. Именно тази смесица от измислени герои, реални лица и събития носи силната достоверност и реалистичност на оригиналната продукция на НВО.

Режисьор на пилотния епизод е гениалният Мартин Скорсезе, който тази година получи и наградата „Еми” за това (той вече има режисьорски „Оскар”).

„Ние разглеждаме „" като филм, един много дълъг филм”, каза той след като получи наградата. Според режисьора правенето на такава продукция дава възможност за повече свобода и пространство да се развият историите и характерите на героите.

„Може да направиш нещо наистина изключително.” Макар и да не е на снимачната площадка, присъствието му се усеща постоянно.

„Не променяме нито една дума, нито един препинателен знак, пълен или непълен член”, казва актьорът Ший Уигам.

„Работата с него беше по-малко като сериал и повече като филм. Той е много взискателен, но научаваш страшно много”, отбелязва и Кели Макдоналд, чиято героиня Маргарет ще играе по-сериозна роля в новия сезон.

Пилотният епизод струва на НВО рекордните 18 милиона долара. Макар и зает с други проекти, Скорсезе не пропуска редовно да дава своите бележки по сериала.

За да бъде внушението още по-силно, на снимачната площадка в Бруклин е построено 91-метрово копие на главната улица на Атлантик сити (Boardwalk, от където идва и името на филма на английски език – ). Само тази част от декора е струвала над 5 милиона долара.

Очевидно е, че НВО не са щадили средства, за да възпроизведат в детайл атмосферата на 20-те години на миналия век в Америка – от декора до дрехите и прическите. Продукцията всъщност получи още 7 награди „Еми” тази година в различни категории за креативност. Но най-важното си остава убедителната игра на актьорите. „Подготовка, подготовка, подготовка”, така определя работата си преди всеки епизод Ший Уигам.

Неговият герой е брат на Нъки и основно базиран на реална личност с малки допълнения от сценаристите. „Не бих пренаписал историята, бих я използвал като рамка за героите в сериала”, обяснява подхода си към сюжета Теранс Уинтър.

„За да се подготвя за ролята на Лъки Лучано, изчетох всичко писано за него, документите по делото му във ФБР, всичко”, разказва ми актьорът Винсент Пиаза. „Аз живея в същата част на Ню Йорк като Лъки Лучано и се разхождам в неговия квартал, по неговите улици – домът му все още е там.”

Винсент Пиаза до толкова се е вживял в ролята на прочутия гангстер, че дори помага на сценаристите по-добре и достоверно да изградят героя му в сериала.

„Понякога има моменти, в които историческите факти не работят за мен, но не ги променям. Веднъж имаше песен, която страшно пасваше на една сцена, но самата песен е излязла няколко години по-късно от действието в сцената и я заменихме.”

Това внимание и към най-малкия детайл определено прави „Престъпна империя” шедьовър, както често е определян от критиците в САЩ. И макар за някои действието да се развива малко бавно, удоволствието остава именно заради детайлите и историческата правдивост с всичките й препратки към днешното ежедневие.