Цветана Пиронкова и Григор Димитров бяха определени за най-добра тенисистка и най-добър тенисист на 2011 година от Българската федерация по тенис.

Церемонията по официалното награждаване се състоя вчера в столичната зала "София". Министър-председателят на Република България Бойко Борисов връчи наградата на Пиронкова. 24-годишната пловдивчанка заслужи приза за шести пореден път.

"Смятам, че годината беше добра за мен. Имах хубави представяния по турнирите, направих добри мачове и отбелязах растеж в играта си. Надявам се през следващия сезон също да се представя добре и най-малкото да защитя позициите си. Работя върху някои нови компоненти в играта си, които се надявам да приложа успешно през следващата година", каза Пиронкова.

Пловдивчанката и Григор Димитров ще представят България при дебюта на страната на турнира за смесени отбори "Хомпан Къп" в Пърт (Австралия) началото на януари. "С нетърпение очаквам тези срещи, защото досега не съм играла смесени двойки. Ще ми бъде много интересно. Надявам се да се представим достойно", каза още Пиронкова.

По време на церемонията премиерът Борисов награди и Димитър Кузманов като най-добър млад тенисист на България. За най-добра млада тениситка пък беше определена Джулия Терзийска, която получи своята награда от председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Тенисист номер 1 на България Григор Димитров, който спечели признанието за четвърти пореден път, има ангажименти с тренировки в чужбина и не присъства на събитието. Той ще бъде награден на церемония, когато се прибере в България. За най-добър тенис-клуб за втора поредна година беше определен Левски (София).

На церемония бяха наградени и най-добрите малки тенисисти от веригата DEVIN детски тенис, които получиха от изпълнителния директор на "Девин" АД Цветан Лъжански предметни награди, а от президента на БФТ Стефан Цветков - специални шампионски статуетки.

С подаръци си тръгнаха Марина Христова и Виктор Дойчев от "Изида" (Добрич), Николай Неделчев от "Разград", Григорий Матевосян от УТК "Академик" (София), Даниел Борисов от "Розова долина" и Мартин Александров от Перник.

Шампионите от Националната тенис лига от своя страна получиха грамоти за най-добри състезатели в своите възрастови групи през 2011 година. Само след две седмици Цвети в тандем с Григор Димитров ще представят за първи път България на световното първенство за смесени двойки "Хопман Къп" в Австралия.

Най-добрите на България за годината:

Цветана Пиронкова - тенисистка номер 1 на България за 2011 година

През този сезон Цветана Пиронкова достигна за втори пореден път четвъртфиналите на най-престижния турнир от Големия шлем "Уимбълдън". За втора поредна година Цвети отстрани петкратната шампионка на кортовете на "Ол Ингланд клъб" Винъс Уилямс (САЩ). В момента Пиронкова заема 46-то място в световната ранглиста на УТА, завършвайки за седма поредна година в топ 100.

Григор Димитров - Тенисист номер 1 на България за 2011 година

Този сезон беше най-добрият в кариерата на Григор Димитров, откакто младият българин се състезава при мъжете. Хасковлията достигна рекордното за български тенисист - 52-ро място в световната ранглиста на АТП. Димитров стана първият българин, достигнал финал на двойки в AТП турнир в тандем с Андреас Сепи на "АЕГОН интернешънъл" в Ийстбърн. През годината Димитров постигна красиви победи над играчи като Никола Маю (Франция) във финала на чалънджъра в Шербур, Маркос Багдатис (Кипър), Иван Додиг (Хърватия), Симоне Болели (Италия), Райън Суийтинг (САЩ) и Хуан Игнасио Чела (Аржентина).

"През 2011 година имах добри резултати, но бях доста непостоянен, което не ме прави особено щастлив", коментира с едно изречение представянето си през сезона 20-годишният хасковлия.

Димитър Кузманов - Най-добър млад тенисист на България за 2011 година


Годината беше една от най-успешните за младата надежда на българския мъжки тенис Димитър Кузманов. През зимата той направи своя дебют в националния отбор за Купа "Дейвис" срещу Беларус. През януари достигна рекордното 40-то място в световната ранглиста за юноши. Лятото беше най-успешният сезон за Кузманов, който записа първата си победа за националния отбор срещу в двубоя от Купа "Дейвис" срещу Кипър, а малко след това стана европейски вицешампион за юноши до 18 години. Изминалият сезон според Димитър Кузманов в едно изречение: "Годината беше много успешна. Постигнах поставените си цели и сега съм напълно готов за новия сезон - вече при мъжете"

Джулия Терзийска - Най-добра млада тенисистка на България за 2011 година

Още в началото на годината Джулия Терзийска записа истински рекорд за България по тенис - в рамките на по-малко от три месеца тя спечели титлите от Държавните първенства в зала до 16 г., до 18 г. и при жените. През лятото Терзийска стана шампионка до 16 г. и вицешампионка до 18 години. Изминалият сезон според Джулия Терзийска в едно изречение: "Сезонът беше много успешен за мен. Разбира се, винаги един тенисист може да играе още по-добре, но като цяло съм много доволна от постигнатото"

ТК Левски-София - Клуб номер 1 на България за 2011 година Първо място в традиционното годишно класиране на клубовете по категоризационна карта. Клубът организатор на най-големия международен турнир за годината.

Източник: