Актьорът Андрей Баташов, който точно преди година си отиде от този свят, стана кавалер на Жълтата роза.

Посмъртното отличие творецът получи на церемония, организирана за трета година от дамския „Зонта” клуб София в зала „Мати” на НДК.

Сломената от скръб майка на Баташов ­ Теодора, не намери физически и психически сили да дойде и да получи лично статуетката във вид на цвете. Мария Стефанова от „Зонта интернешънъл” и член на експертния съвет на СЕМ прие наградата от името на Теодора Баташова и предаде нейното кратко послание към събралите се:

„Благодаря от сърце на жените от „Зонта” клуб. Никога няма да забравя това, което направихте за моя син. Очаквам да се видим скоро в един по-слънчев ден”.

Самата Мария Стефанова, която е била близка приятелка на Баташов, допълни, че той винаги се е включвал с лични средства и контакти във всички каузи на клуба, дори често не е искал това, което прави, да се афишира публично.

„Отиде си едно смело сърце, неуморен и слънчев дух”, допълни Стефанова. Тя уточни, че когато преди три години са раздавани първите призове на хора с принос към благотворителността, Андрей отново е бил на церемонията, пише в. "Монитор".

Освен Андрей Баташов статуетки получиха композиторът и пианист Явор Димитров, радио и тв водещата Ива Дойчинова. Ангажименти в странство попречиха на футболната легенда Христо Стоичков да приеме лично своя приз.

Грамоти за помощта, оказана на клуба в благотворителната му дейност, получиха Катя и Здравко от дует „Ритон”, както и Валентин Михов.

Почетен гост на събитието беше столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подкрепи дамите от „Зонта” клуб и предложи да обединят усилията си със Столичната община в областта на образованието и защитата от домашно насилие.