Видео от новинарската емисия на частния руски канал РЕН ТВ се разпространява бързо из Интернет.

На него водещата Татяна Лиманова показва среден пръст точно след като споменава името на американския президент Барак Обама, който е заменен от Дмитрий Медведев като председател на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), пише британският в. Guardian, цитира dnevnik.bg.

Каналът, който има аудитория от 120 млн. души в Русия, отказа коментар по въпроса. Източници, близки до него, все пак се опитаха да потушат скандала, като твърдят, че говорителката е смятала, че не е в ефир по времето на жеста, а само е говорела зад кадър. Според тази версия, грубият жест е бил насочен към техниците в студиото, които са се опитвали да я разсеят по време на емисията.



РЕН ТВ традиционно е възприемана като по-либерална телевизия в страна, където телевизионните продукции са строго контролирани от държавата. Сега обаче каналът е собственост на близки до премиера Владимир Путин хора и е критикуван за смяната на отношението си към Кремъл.

Скандалът идва по време на влошаване на руско-американските отношения след като САЩ обяви, че няма повече да дава детайли на Москва за военното си присъствие в Европа. Русия няма и право на коментар за тепърва създаващата се система на НАТО за ракетна отбрана на Европа.

Източници от РЕН ТВ казаха, че Лиманова няма да бъде наказана за постъпката си въпреки неудобното положение, в което е поставила канала.

Снимки: Getty Images/ Guliver