Рут е кръстена на баба си по майчина линия.

Бабата е българка, просто името идва от Библията. Рут има близнак - Лъчезар. Живеят повече с баща си - известния щангист Неделчо Колев. Пътуват с него в чужбина, където той работи като треньор. Така Рут научава английски, а понеже е артистична, може да го говори и с британски, и с американски акцент. Знае и хинди.

“Не съм й забранявал да вдига тежести, но тя нямаше интерес да става щангистка - разказва Неделчо Колев за дъщеря си. - В Индия бях много зает с отбора, но един ден Рут изчезна. Уплаших се и започнах да я търся. Тя беше всеобща любимка, всички я познаваха. Тук Рут, там Рут, няма я. Някой ми каза, че е в залата по гимнастика. Влизам и какво да видя - тя се наклепала цялата с магнезий и виси по уредите, до които може да стигне. Хванах я и й обясних, че там не е за нея и не може да ходи сама. Нито съм я карал, нито не съм я спирал да спортува."

В България Рут сама се записва на баскетбол и волейбол, а накрая станава лекоатлетка. Бащата помни как един ден дъщеря му дошла щастлива и горда и му донесла спечеления си медал от състезание по спринт.

После затихнала еуфорията около спорта и дъщерята на големия щангист окончателно се ориентирала към пеенето. Била е на много музикални конкурси в чужбина още като дете. Първо се записала в детска група, после в училищния хор. По-интересно е първото й изпълнение пред публика.

“Бяхме на тържество в Тайланд с техния отбор след световно първенство на 82-ия етаж в един небостъргач - разказва баща й. - Рут и брат й бяха на 9 години и тъкмо бяха дошли при мен. Имаше речи, музика и... изведнъж чувам познат глас. Моята дъщеря отишла на микрофона и изпълнява песента на Селин Дион от филма “Титаник”. После ми каза, че дори не знаела много-много текста, но се справи добре. Наскоро се видях с генералния секретар на тайландската федерация и той ми припомни тази случка. Прочел в интернет, че Рут е станала певица, и поиска да му пратя линк с нейни изпълнения. Обещах да му подаря албума й, когато е готов."

Неделчо Колев добавя, че Рут не била палаво дете. С брат й не са създавали проблеми в училище. Рут се справяла по-добре от брат си с уроците, вървели й всички предмети.

Шефът на индийската федерация се опитал да е дискретен към нашия специалист, но се получило така: “Неделчо, как да ти кажа, дъщеря ти говори английски по-добре от теб”

Тогава Рут била само на 6 г. Тя и сега помага на баща си, като му превежда при важните кореспонденции на английски.

Баща и дъщеря нямат спорове, но според нея най-главният - да продължи ли да пее, още не е решен. Неделчо настоял Рут да се върне от САЩ преди 4 години, за да завърши средното си образование. Иска дъщеря му да има сериозна професия. Смята, че гласът е до време, пък и една настинка може да провали кариерата й.

Рут казва, че няма официално разрешение от баща си да гони певческа кариера, но в същото време нещата са много задълбочени и няма връщане назад. Макар че не е чула твърдо "да", баща й я подкрепя и няма намерение да я спира.

Пеят ли вкъщи? Не помнят, пък и имат различни музикални вкусове. Неделчо обаче се шегува, че разрешава да се пее у дома, но тихо. Не иска да тормозят съседите, макар че всеки би се радвал да слуша нейния глас. Щангистът е откровен, че не разбира джаза и музиката на дъщеря си, но е съгласен, че пее страхотно.

Той харесва мелодичните италиански парчета. "Тя слуша едно, а аз - друго. Слушам дори хип-хоп, но джазът ми е чужд. Ходя да гледам Рут, когато мога."

Ето как самата певица коментира вкусовете на родителите си. "Майка ми много слуша джаз и френски шансони, а баща ми - каквото пускат по радиото. Харесва и фънк, но понякога не си избира правилните песни." Рут не обича денс музика и нашумелите румънски хитове, които ни заливат напоследък. "Аз правя нещо по-стойностно и качествено като музика, продукция и саунд. Много харесвам Джил Скот, която има няколко награди “Грами”. Най-щастливият момент в живота ми беше, когато бях на неин концерт в САЩ."

Рут е много горда с баща си и неговите успехи. Тя му е приватизирала архива от снимки и статии. Дори тайно му откраднала един от златните медали на световен шампион и го е окачила в жилището си в Холандия. Много е щастлива, че имат няколко общи неща. На 13 години Неделчо Колев е станал щангист, а на същата възраст тя започва да пее. На 16 той е майстор на спорта, а тя вече е доказана певица. На 20 години той става "Спортист на България", а Рут е обявена за "Жена на годината в музиката".

Момичето признава, че има ново гадже. Досега е имала връзки само с българи. "Опитвала съм се да заговарям и чужденци, но българите са по-приятелски настроени. Доскоро бях с едно момче, което живее в Холандия и е с 11 г. по-голямо. Той е музикант, барабанист, но вече съм с друг, който много държи на мен, разказва тя пред в. "24 часа".

Запознавам баща си с новите си гаджета, но не ги карам да вдигат тежести.

Всички приятели и приятелки се кефят, че познават такъв човек. Харесват го много, защото е позитивен човек."

Неделчо е много горд, когато придружава дъщеря си в Америка. "Няма да забравя, като отидохме в Лос Анджелис, когато тя бе приета да учи на Сънсет булевард. Нейната школа бе на втория етаж, над залата, където дават оскарите. Пожелавам й един ден да мине по червения килим в тази зала."

На въпрос за общи любимци бащата заобикаля темата и казва, че са имали двама. Единият бил сиамски котарак. Рут му го подарила, но като заминали за чужбина, го дали на роднини в Поморие. Наскоро дъщеря му пак се опитала да го изненада, този път с куче бебе голдън редривър. Той обаче веднага отказал подаръка и препоръчал тя да си го гледа. Като дете Рут имала хамстери, папагали и други животни. Почти цяла зоологическа градина е минала през дома им.

За участието си в "Мюзик айдъл" Рут отчита, че се е отразило добре на кариерата й. Преди това била известна само от ъндърграунд сцените и появата по телевизията я изкарала на повърхноста.

"Имах късмет, че отпаднах преди финалите. Така не се наложи да пея музика, която не харесвам. Това щеше да ме застреля. Така че нещата се развиха по-добре за мен, отколкото, ако бях победила. Иначе участието в такива формати не ми допада много, защото там само припяваш разни кавъри и не създаваш нова музика. Истинското е да създаваш песни, с което хората да те запомнят."