стартира с победа участието си на турнира от сериите „Мастърс” в Шанхай (Кит) с награден фонд $3 200 000.

Той надигра в първия кръг първата ракета на Турция Марсел Илхан в три сета - 2:6, 6:1, 6:4 за 1,44 часа игра
и набързо загуби първия сет с чувствителна разлика.

След това обаче той намери своя ритъм на игра и успя да обърне двубоя. Във втория сет Гришо даде само гейм на съперника, а в решителния трети поведе с 3:1 и до края спечели подаването си и затвори мача.
а любопитната подробност е, че и двата са постигнати срещу Илхан - в Синсинати (САЩ) преди два месеца и сега в Шанхай. С преминаването си във втория кръг Димитров си осигури 45 точки за световната ранглиста и $21 300 от наградния фонд.

Следващият съперник на нашето момче ще бъде бившият №1 в света и поставен под №10 в основната схема американец Анди Родик, който изпрати вкъщи Йен Хсун-Лу от Тайван с 6:2, 3:6, 6:2.

Гришо досега не е играл срещу Родик, а при успех ще спечели $40 400 и 90 точки. През този сезон Родик е преследван от чести контузии и слаба форма. Той загуби мястото си в топ 10 на света - нещо, което не му се беше случвало от 2006-а насам, и се намира под №15.

В същото време най-добрите ни тенисисти в момента Григор Димитров и Цветана Пиронкова отстъпиха с по две места в новото издание на ранглистите при мъжете и жените.

Гришо вече се намира под №72, а Цвети е №49. Диа Евтимова и Елица Костова са съответно под №150 и №155, а през следващата седмица ще им бъдат добавени точките от турнира в Добрич и по всяка вероятност България ще има три тенисистки в топ 150. На покрива на света са Новак Джокович (Сър) и Каролин Вожнячки (Дан).