Автентичните собственици на отчуждения през 1968 година имот срещу Японския хотел в София, където Слави Трифонов иска да строи, надигнаха глас срещу тв водещия.

Те са категорични, че ще продължат да си търсят правата, без значение кой е срещу тях.

“Вече 19 години се борим с общината и институциите да си върнем земята обратно. Изглежда имотът ни е прекалено апетитна хапка и всички ни баламосват под различен претекст. Не искат да ни го реституират, въпреки че сме в правото си”, проплака пред “Всеки ден” Атанас Башев, който е един от наследниците на парцела в квартал “Лозенец”, пише blitz.bg.

“Чичо ми се поболя от загубата. Преди да му вземат парцела, там беше ресторантът му “Орлово гнездо”. Старите софиянци още го помнят. Когато го отнеха, дори не потърсиха чичо, за да си събере нещата. Погребаха под земята всичките му посуди, бурета с вино, столове... Писа той до Народното събрание, но никой не му обърна внимание. Така си отиде човекът – с разбито сърце”, разказва тъжната история на семейството си 72-годишният Атанас Башев.

“Всичко, което ни се случи, е било с цел от общината да продадат земята ни на “Софийски имоти”. Докато ние сме водили дела, за да си реституираме градинката, тя е била прехвърлена на втора фирма. Лично Слави Трифонов е ходил да ходатайства да се строи на нашата земя. Заради алчността му се поболяхме”, разкрива друг от наследниците на имота – Кирил Станчев.

Той е пенсиониран служител на МВР и дълги години е работил в катедрата по спорт на полицейското училище в “Симеоново”.

За мераците на Дългия потвърждава и главният архитект на София Петър Диков.

“Слави Трифонов дойде при мен след среща с тогавашния кмет Бойко Борисов. Искаше да строи в кв. “Лозенец” върху 2 дка и половина, които беше купил от “Софийски имоти”. За парцела, който се намира срещу Енергопроект на “Кръста”, Слави е броил 1,8 млн. лв. Мястото обаче представлява зелена площ и по закон трябва да остане такава”, обяснява архитект Диков.

Припомняме:

Слави Трифонов отрече да има нещо общо с обвиненията, че е искал да строи върху парцела, които Бойко Борисов отправи към него в сутрешния блок на бТВ, като дори се закани да съди премиера за клевета.

Снимки: Bulphoto