Руският фигурист Андрей Лутай се призна за виновен в опасно шофиране, довело до инцидент през ноември 2009 година в САЩ, съобщава АП.

За това обвинение Лутай получи глоба и лишаване от свобода за три дни, които вече изтърпя. Срещу фигуриста бяха повдигнати обвинения за кражба на автомобил, незаконно присвояване на движимо имущество и шофиране в нетрезво състояние.

В хода на процеса тези обвинения бяха свалени, съобщи в. "Монитор".

За този инцидент руската федерация по фигурно пързаляне наказа Лутай с лишаване от състезателни права за една година, заради което той пропусна олимпиадата във Ванкувър през 2010 година. Адвокатът на Лутай - Брайън Барет, заяви, че фигуристът има желание да участва на олимпийските игри в Сочи през 2014 година.

Лутай в момента живее в България и не присъства на заседанията на съда. Той е женен за Ина Демирева, сестра на световната шампионка по фигурно пързаляне Албена Денкова.

През лятото на 2007 година в България партньорът на Денкова - Максим Стависки, също пиян, предизвика пътен инцидент край Приморско, при който 23-годишно момче загина, а 18-годишно момиче изпадна в кома.