Ивет Лалова първа от българските състезателки замени днес за Световното първенство по лека атлетика в Дегу (Република Корея) от 27 август до 4 септември.

Лалова ще участва в спринта на 100 и на 200 метра.

"Заминавам с надежди и с хубаво настроение. Надявам се и се моля единствено да имам късмет и шанс за едно максимално добро представяне. Останалото го умея и вярвам, че ще се справя", заяви 27-годишната софиянка на летище "София".

"Формата ми би трябвало да бъде най-добрата през сезона. Чувствам се отлично. Много положително съм настроена. Заминавам с голямо удоволствие. Надявам се наистина да имам шанс, защото в края всичко опира до това", допълни тя.

Тя си постави за цел влизане във финала на по-късата дистанция. "Конкретната ми цел е влизане във финала на 100 метра. Това е изключително високо стъпало. Страшно е трудно в последните години за всяка европейска спинтьорка. Ако успея, ще бъде много голямо нещо за мен", каза тя. "С четири състезателки от Ямайка и три от САЩ финалът е почти запълнен. Аз ще направя всичко възможно да съм там. Последната европейка на финал на 100 метра беше в Пекин. След това повече от три години никоя не може да пробие. Може би най-сериозна конкуренция от европейките ще ми бъдат украинките", допълни
Лалова.

"За медал трябва да бъдем много големи оптимисти да говоря, но когато си на финала имаш шансове за всичко. Те са окупирани изцяло от Карибските и американските атлетки", каза още тя. Лалова вярва, че с бягане от около 11 секунди ще успее да изпълни целта си.

"Подготовката ми в Италия мина перфектно. Уверена съм. Здрава съм, в добра форма. Когато това е така, резултатите не закъсняват. Дори нов личен резултат е по силите ми. Ако не на световното, след това. Смятам, че дори бягане близко до 11
секунди ще бъде достатъчно за финал, дори влизане в първите пет-шест", каза тя.

Лалова заминава по-рано за Дегу, за да се аклиматизира по-добре. "Притеснява ме часовата разлика, притеснява ме климатът. Тук е доста гореща, там е страшно влажно. Затова и отивам толкова рано, за да си дам достатъчно време да почивам и да се аклиматизирам. Пътуването ми ще бъде повече от 24 часа. Ще пристигна в Дегу утре вечерта. Правя всичко възможно да бъда отпочинала и свежа, за да мога да дам максимума", обясни тя.
, защото "всички атлети ще бъдат максимално подготвени". Тя не вярва, че България ще успее да сформира щафета за Олимпиадата в Лондон догодина. "Много трудно. За една година щафета не се прави. Това отнема страшно много време", каза Лалова.