42-годишната в момента датска красавица се прочу в края на 80-те години, когато високите й скули и омагьосващите зелени очи превзеха световните подиуми заедно с Наоми Кембъл, Клаудия Шифър, Кристи Търлингтън, Синди Крауфорд и Ева Херцигова.

Въпреки че в началото на новия милениум те бяха позасенчени от новоизгряващите си колежки, в последно време светът отново си припомни за тях. Ето какво разказва самата Хелена в интервю за модната библия Vogue.

- Хелена, в началото на юни се събрахте с другите ти колежки, познати като „Супермоделите на 80-те“, за снимките на клипа на Duran Duran “Girls Panic”. Вълнуваше ли се?

- Много. От една страна песните на тази група ознаменуват различни етапи от живота ми. Когато се видяхме с Наоми, Ясмин, Синди и Ева, изплуваха спомените какви сме ги вършили заедно преди, смяхме се, забавлявахме се, беше точно като в добрите стари времена.

- Синди Крауфорд наскоро призна, че ако трябваше да започне модната си кариера днес, надали би пробила, тъй като не е толкова кльощава като настоящите звезди на подиума. Ти какво мислиш?

- Не мисля, че модната индустрия се е променила чак толкова драматично в последното десетилетие. Разбира се, винаги ще има търсене на нови, свежи лица, но и винаги ще се отдава почит на класическата елегантност и красота. Аз имах късмета да започна да работя по времето, когато на момичетата им се позволяваше да бъдат самите себе си. Никой не искаше от нас да премоделираме телата си, ценяха ни заради нашата индивидуалност. Смятам, че една жена е красива, когато е вярна на себе си, уверена и може да те накара да се усмихнеш. Моите икони са Джейн Бъркин и Мерилин Монро.

- Фотографията ти е хоби, дори имаш няколко изложби с твои снимки, как се увлече по това изкуство?

- Всъщност снимам от съвсем малка. Първо започнах да експериментирам с фотоапарата и чак след това пробих на модния подиум. Природата е това, което ме вдъхновява най-много от всичко.

- Освен рекламно лице на бельото на Triumph ти помагаш и на Swarovski да намерят нов посланик на кристалите си. Какъв тип лица смяташ, че се харесват в момента?

- Има доста разнообразни лица и излъчване, което се харесва на публиката. Аз специално се ориентирам към екзотичната красота на азиатките.

- Какво би казала на прохождащите в модния свят млади момичета?

- Да не си мислят, че работата е толкова бляскава, колкото изглежда. Сещам се например как по време на едни снимки яхтата ни се повреди насред Индийския океан, точно в област, за която се знае, че е гъсто населена с акули. Минаха пет дни преди да ни спасят. Не искам да ви описвам какво преживяхме. В крайна сметка направихме фотосесията по пътя обратно към летището, облекчени, че се прибираме у дома.

- А имаш ли някакъв момент от кариерата си, който считаш за много специален в добрия смисъл на думата?


- Целият път, който съм извървяла дотук, чувствам като специален момент. Беше едно наситено, диво, сюрреалистично пътешествие и още го чувствам по този начин. Докато имам вдъхновение, усещам предизвикателство и хората, с които работя, смятат, че се справям добре, предполагам, че ще се навъртам наоколо (усмихва се).

Източник: в. "Монитор"