Извън сянката на могъщите компании има и изпълнители, които търсят своето място, като се самопродуцират.

Това означава, че не дават като другите сериозен процент от хонорара си на фирма. Липсата на процудент обаче ангажира тези артисти сами да си намират участия и да си плащат, за да бъдат излъчвани по някоя от телевизиите, пише в "Труд".

Първопроходци бяха Сашка Васева и по-късно Таня Боева. Първите успешни стъпки в тази насока обаче направи Десислава, след като дълги години беше част от “Пайнер”. Напусна със скандал през 2003 г. Истински шок за нея беше, че продуцентите й бяха патентовали тогавашния й творчески псевдоним ДесиСлава и тя трябваше да се подвизава просто като Десислава.

Освен това не можеше да представя песните, които са били създадени по време на престоя й в “Пайнер”. Така в опити да поддържа кариерата си тя създаде собствена телевизия - DSTV, а наскоро дори започна да пее комерсиални хитове, които нямат нищо общо с чалгата.

Друг “единак” е Азис. Кралят на попфолка обиколи няколко компании, преди да установи, че го търсят за участия постоянно и без да има продуцент над главата си. Азис е записвал песни за “Съни мюзик”, “Пайнер” и “Диапазон рекърдс”, а напоследък обяви, че въобще не ходи на участия. Излиза на сцена само в една популярна столична дискотека.