Камелия Пенева е майка на Ваня Пенева – новата „Мис България”.

Банковата служителка, която живее и работи в Казанлък, още не може да повярва, че дъщеря й се е окичила с короната.

Камелия е леко стресирана и от медийния интерес, с който очевидно ще се наложи да свиква семейството й оттук-насетне.

Но в разговор с репортера на „ШОУ” постепенно се отпуска и доверява искрено майчините си възторзи и тревоги, съвети и съмнения, пише blitz.bg.

*Снимка: Bulphoto

- Камелия, чувствате ли се като една „царица-майка”, след като вашето момиче вече носи короната на „Мис България 2011”?
- Просто съм много щастлива! Бях в залата, когато Ваня спечели. Сълзите ми рукнаха. Не можех да повярвам, че това се случва. После се успокоих. Но сълзите от щастие си продължиха да текат и в следващите дни. Просто ей така, който и да се обадеше да честити, сърцето ми трепваше и ... сълзите тръгнаха. Смея се, радвам се, а те - текат. Не съм преживявала такова нещо досега в живота си!

*Снимка: Bulphoto

- Разбрах, че цял Казанлък до късно е празнувал победата на Ваня в понеделник вечер. Много ли черпихте?
- Много. Аз самата в годините съм работила на много места в града и имаме много приятели. Дни наред черпим, а тези, които не успеем да почерпим сега, ще го направим, след като Ваня спечели короната на „Мис Свят” в Англия /смее се/. Този път го казвам вече не на шега, а защото все повече й вярвам и мисля, че тя достойно ще се справи с тази задача да представи България на едно високо ниво в света.

*Снимка: Bulphoto

- Като майка сигурно знаете къде тогава се крие красотата на Ваня, освен оная, която всички виждат?
- В сърцето й! Там се крие истинската й красота. И тя трябва да вади тази красота на добротата, която носи в сърцето си. И не защото ми е дъщеря, но Ваня е едно много лъчезарно и усмихнато дете. Винаги е била любимка и е печелила сърцата на всички, където се появи.

- Беше ли палаво дете?
- Не бих казала палаво, но не беше и от затворените деца. Тя много обича животните. Винаги в къщи сме отглеждали разни котенца, кученца, които ги носеше, хранеше ги.

Спомням си един трагичен случай с едно наше мъничко кученце. Имахме гости и не сме забелязали кога се е промушило през вратата и е излязло на улицата. По едно време се чу страхотен писък. Пищеше Ваня заедно с кученцето. Оказа се, че го е блъснала кола. Счупи му челюстта. Тя виси. Кученцето малко и беззащитно, на три месеца. Ваня плаче за него. Беше някъде 13-14-годишна. Много сълзи изтекоха. Не спа. Не погледна гостите. Страшна картина! На другия ден го водиха с баща й в Стара Загора на ветеринар за операция. Успяха да го спасят. Все ни се чудиха познати: „Абе, защо ви е това куче, то няма родословие? Няма и порода, уличен помияр е, а средства хвърляте за него? Защо ви е?” Нищо не отговаряхме. Какво да каже човек?! Кученцето оживя. С батко й трепереха над него.

- Влюбчива ли е Ваня?
- Тя е много чувствителна. Мисля, че няма приятел, но на такива въпроси от много лично естество може само тя да отговори. В детската градина имаше един Антони, който много я харесваше. Но тя - нищо, не реагираше. По-късно, помня едно нейно детско, почти тийнейджърско, бих казала, влюбване. Чисто, силно, искрено и драматично. Вероятно първото й влюбване. Беше някъде към 14-годишна. Изживя една много силна емоция по едно момченце през лятото, а есента то замина за Англия. Може да се каже че „връзката” не се състоя /смее се/. Тази първа тръпка на име Стефан е чистата й детска печал.

- По любовта?

- Може би... И дано никога повече да не се натъжава от любов!

- Ваня е трети курс „Българска филология” в Софийски университет “Св. Климент Охридски” кое я мотивира в избора й?
- Искаше да стане учителка, но човек се развива и сега разбирам, че желанията й вече са други, макар и пак свързани със специалността, която избра да следва. Има пристрастия към журналистиката. В тази посока тръгнаха интересите й. Опитва се да пише. Иска да мине по всички стъпала на журналистиката. Взира се в телевизионната журналистика, но каквото й да е, смятам, че един ден тя ще е удовлетворена.

- Това не е първата титла, която Ваня печели с красотата си. През 2007 тя се класира втора на традиционния конкурс в Казанлък „Царица роза”, няколко месеца след него тя вече е на първо място в по-високото стъпало на този род конкурси – „Мис Долината на розите”. Това й дава възможност да замине за Китай и да участва в световния конкурс „Мис туризъм”. Как се представи там?
- Всъщност най-първия конкурс, който Ваня спечели, не е второто място на „Царица роза”, а беше много преди това на някакъв летен конкурс в града. Заведоха я приятелки. Беше на 16 години тогава и стана „Мис Лято 2004” - Казанлък. А колкото до традиционния конкурс „Царица роза”, в него - не спечели първото място, но пък стана „Царица на публиката”. Спечели гласовете на хората и последвалия конкурс „Мис Долината на розите”, който й даде възможност да замине за Китай. И това, с което се гордея, е че от 80 представителки от цял свят, Ваня се класира на 16-о място. Но беше безкрайно изтощена от този конкурс .

От Китай се върна със стомашни проблеми и заяви, че това, което ние тук имаме за китайска храна, съвсем не е онова, с което реално се хранят местните. А се върна с предложение за три месеца да работи в Китай като модел. Щеше да спечели пари колкото аз за една година не мога да изкарам, но Ваня категорично отказа, заради ужасната кухня.

- Тя има и още една титла - през 2008 г. печели конкурса „Момиче за милиони”. Вероятно поради този факт я свързват и с братя Диневи. Какви са фактите?
- Конкурсът се проведе на „Свети Влас”. Правиха някакви клипчета, рекламираха някакво шампанско върху яхта. Фотосесията и клипчетата са се правили на яхтеното пристанище на братя Диневи и вероятно това е причината да свързват името й с тях. Но предварително беше обявен в Интернет конкурсът и се гласуваше кои 20 момичета, изпратили снимки, трябва да останат. И в крайна сметка пак коронясаха Ваня - поредния път, в който аз не повярвах. Звънят ми по телефона през нощта и ми викат: „Имаш момиче за милиони”. Отговарям „Не ме поднасяйте!” и затварям слушалката. Още спя.

- Сега на момичето за милиони му подариха кола за много хиляди - има ли Ваня шофьорска книжка?
- Това е другият проблем. Нашият подарък за Ваня ще е таксата за шофьорския курс, за да може да си кара количката, която честно си спечели. Аз дори я разубеждавах да не участва, предвид слуховете, че такива конкурси са предрешени и няма смисъл тя да си губи времето, а той се провежда по време на сесия. По-важно е учението, затова ви казах, че не повярвах това с коронацията на „Мис България” да е възможно.

Вижте фотогалерия:

Ваня Пенева е Мис България 2011

Интервю: Керка Хубенова