Единствената държава в света, в която нямаше никакви данъци и тя благосклонно бе приела нашия Христо Стоичков е Андора.

Футболната легенда обаче ще си тегли милионите от планинската страна-джудже, понеже и там кризата удари и се налага въвеждането на налози.

Българинът, който изкара най-добрите години от живота си в Барселона, притежава и шале – луксозна вила, в планините на Андора. Това е важно, за да може човек да си върти парите там. Заради заслуги към местния футбол, той е обявен за “почетен планинец”.

Андора не налага данъци на своите поданици, понеже е офшорна зона. Държавата е само със 70000 души население, пръснати в няколко курортни села и едноименна министолица насред Пиринеите.
Местният парламент е малка къща на етаж и половина, правителството е в блок с апартаменти, а най-големите сгради са хипермаркети за черна, бяла техника и алкохол, които са с двойно по-ниски цени, отколкото в съседните Испания и Франция. Те въртят над 1 милиард евро годишно и осигуряват средна заплата 1500 евро на човек и за най-долната работа.

Даже и пощите в Андора са безплатни, понеже местните марки са толкова редки, че филателисти от цял свят прииждат и ги купуват на каквито планинците обявят цени.

Андора отказа да плаща и единствения принос, който имаше към околния свят. От Средновековието до 1993 г. Държавата бе длъжна да “се откупва” пред единия си владетел - Уржелския епископ в натура. Той получавал по 12 пити кашкавал, 12 яребици, 12 скопени петела и 6 пушени свински бута годишен налог, който събирали заедно всички поданици.

При посещението на Супер 19’ в Андора планинската държава ни впечатли с приятен климат. При 32 градуса в Барселона, горе, само на 200 км, температурата беше едва 16-17 градуса. Столицата прилича на малко швейцарско градче по стил и дух. Местните хора не правят впечатление с темперамент, нищо че трябва да смесват испанска и южна френска кръв. Напротив, приличат повече на хладни и пресметливи немци.