Мануел Галбан - спечелилият "Грами" кубински китарист, който се прочу в целия свят като музикант от формацията Buena Vista Social Club, почина от инфаркт на 80-годишна възраст в Хавана, съобщи Асошиейтед прес.

Кубинският в. "Гранма" го нарече виртуоз на китарата. "Това е много тъжен ден за кубинската музика и за феновете й”, заяви Даниел Флорестано, който е дългогодишен мениджър на Галбан и бандата. "Галбан имаше огромно въздействие върху света чрез уникалното звучене на китарата си и топлата си усмивка, която ще липсва на мнозина", допълни той.

Мануел Галбан е роден през 1931 г. в провинция Олгин в източната част на Куба. Той прави професионалния си дебют като музикант през 1944 г. През 1963 г. се присъединява към групата Los Zafiros, която смесва различни стилове като калипсо и рок с кубинска музика. Групата е сред най-популярните на острова до разпадането си през 1972 г.

През 90-те години на миналия век става част от проекта Buena Vista Social Club - група от възрастни музиканти, които водят спокоен живот в Куба, преди американският китарист и продуцент Рай Кудър да ги събере заедно. Едноименният албум става световен хит и по-късно е в основата на документален филм на режисьора Вим Вендерс.

През 2003 г. Галбан и Кудър записват заедно "Mambo Sinuendo", който през следващата година е отличен с "Грами" за най-добър инструментален поп албум.