Няколко хиляди жени, но също и много мъже, участваха в "поход на мръсниците" в Лондон, настоявайки да имат правото да се обличат както искат и протестирайки срещу сексуалните посегателства, предаде Франс прес.

"Походът на мръсниците" (англ. ­ slut walk) е движение, основано в Канада като реакция на изказване на полицай от Торонто, препоръчал на конференция пред студенти през януари "жените да избягват да се обличат като повлекани, ако не искат да им посягат".

Лондонската демонстрация започна в ранния съботен следобед с огромни плакати "Поход на мръсниците в Лондон, защото ни омръзна", "Жени против изнасилването", както и лозунг на френски "Всички сме камериерки" ­ намек за сексскандала с бившия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, обвинен в посегателство срещу камериерка в нюйоркски хотел.

"Имам пълно право да се обличам както си искам", обясни 35-годишната Рейчъл Съливан, облечена с джинсии с доста разкопчана блузка.

През април в "Похода на мръсниците" в Торонто участваха 3000 души, няколко хиляди бяха участниците в Сидни и 2000 в Бостън през май. През юни такава демонстрация ще има и в Делхи.