След 14 - годишна кариера на певица Цветелина изуми със скрития си талант, не само своите почитатели, но и всички останали.

Неочакваното издаване на нейната първа книга с позитивни стихове "Фабрика за мечтатели" разкри пред всички духовните търсения на изпълнителката.

- Написа книга с позитивни стихове, успя ли да вдъхнеш оптимизъм и на най-отчаяния човек?
- Това е голямата ми мечта. Да раздавам радост и оптимизъм на хората. Защото доброто също е заразно. Ако аз успея днес да повдигна духа на един човек, той ще продължи нататък веригата. Ще си тръгне весел и ще предаде настроението си на всеки, когото срещне. Същото важи и за лошото настроение. И тук е моментът да кажа, че според мен не е вярно това, че една птичка пролет не прави, напротив. Ти опитай, пък не мисли, дали си успял или не.

*Снимка: сп. "Всичко за жената"

- Въпреки популярността си търсиш уединение и рядко се появяваш напоследък в публичното пространство? Това ти е нужно като етап от живота или е житейско помъдряване? Въпреки че една певица трябва да е колкото може повече сред очите на своите почитатели? Народът казва „Ако едни очи не се виждат често, те се забравят”. В твоя случай не държиш ли твоята сценична визия да се вижда често от хората?
- Не обичам да натрапвам нищо на никого, камо ли собствения си образ. Появявам се само ако имам какво да кажа, другото е загуба и на моето време, и на тези, пред които трябва да се появявам. Вярно е, че очи, които не се виждат, се забравят, но това се отнася само за тези очи, които си струва да забравиш.

Аз съм си правила експеримент със себе си, за да видя, дали това, което правя, е нужно на някого. Защото ако не е, е безсмислено. През последните три години, съвсем умишлено се скрих от медийното пространство, а и през останалите не съм била от изпълнителите, които се натрапват на публиката с много реклама. Въпреки всичко обаче се радвам на много ангажименти и срещи с публиката. Нямам участие, от което да не ми е излязло друго и смятам, че за един изпълнител, това е най-добрата му реклама. Всеки пореден концерт е да се докажеш наново. Да покажеш любовта си на хората и да направиш всичко възможно те да си тръгнат щастливи. Когато правиш нещо с цялата си любов, хората го усещат и ти я връщат стократно.

- Синът ти е част от чудото на живота, или едно малко голямо чудо, какъв човек искаш да стане, той като порасне?
- Ето тук загубих думи, което е трудно за мен да се случи. Няма такава дума, с която да мога да назова какво е той за мен. Може би най-големият дар в живота ми. Искам да стане добър човек. Да бъде смел и да вярва в себе си. Да бъде полезен на света. Да остави диря след себе си и най-вече да е здрав и истински щастлив.

- Той слуша ли твоите песни, как ги възприема? Има ли свой предпочитан стил в музиката?
- Знае повечето от тях. Често го взимам с мен, когато имам изяви на площади и го наблюдавам. Докато пея и той пее с мен. Той е от основните ми двигатели. Иначе слуша всякаква музика.

- Как се срещнахте с автора на бестселъра “Подсъзнанието може всичко” Джон Кехоу? Той те подкрепи. Защо според теб го направи?
- Ето това е от срещите, които е трябвало да ми се случат. Без да правя каквито и да било напъни, просто стана. И за мен е необяснимо, но се случи. Много съм щастлива за тази среща, защото много харесвам всичките му книги и за мен той по един невероятно прост начин успява да събуди в теб духа. Това определено е от важните срещи в живота ми и съм му много признателна за това, че ми даде смелост да издам “Фабрика за мечтатели”.

- Той успя ли да те накара да полетиш?

- Определено ДА! Той е човек, който с един поглед, може да го направи.

- Свободна си от обвързващи договори със звукозаписни компании. Държиш ли и в бъдеще сама да продуцираш изпълненията си? Необходима ли ти е тази независимост и свобода?
- Свободата е едно от важните неща в живота ми. От толкова малка съм независима, че ще ми е трудно сега да се случи. Що се отнася обаче до новите ми партньори от книгоиздаването “Феникс дизайн” и “Хермес”, с тях е истинско удоволствие да работиш. Просто си говорим на един език и съм много щастлива, че имам подкрепата им. С тях се чувствам свободна, а за един творец това е много важно.

- Има ли нужда от съществени промени в попфолка? Има ли алтернатива в България?
- Това е много болна моя тема и няма да ни стигне броят. Засега стоя отстрани и вървя по своя си път, но ме боли за музиката, която обичам и вече не е същата.

- Имаш 14 години творчески път, какво иска според теб музиката днес и какво е различното от преди? Променят ли се предпочитанията на публиката? Какво иска тя да слуша днес?
- Публиката слуша това, което творците й поднесат. Ако артистът е достатъчно силен, той ще може да я поведе в посоката, в която иска. Точно тази посока обаче, в която е насочен жанрът, не ми харесва. А какво липсва на музиката в момента!? Любовта и романтиката. Това, което извисява духа.

- Преди концерт в Пловдив за определяне химна на Пловдив до теб се появил коминочистач, който дошъл да ти пожелае успех. Това от малките знаци на съдбата ли е, които подсказват, че понякога някой те подкрепя и облагодетелства?
- Абсолютно. Ако се настроиш на вълна знаци, ще можеш да виждаш ежедневно такива. Много е забавно.

- Мислила ли си да промениш стила си на пеене? Наясно ли си вече със себе си за избрания от теб професионален път, за стремежите си по-нататък?
- Оставям се музиката да ми показва пътя. Ако имам нужда, ще изпея нещо народно, после пък фолк, след това поп песен. Ето сега например песента към книгата „Фабрика за мечтатели” е в поп рок стил. Дори беше на първо място в една Интернет класация за поп музика. Защо трябва да се определям? Човек никога не е само едно и също нещо.

- Радвате се на най-продължителната хармония и устойчива връзка с твоя партньор в живота – Лъчо. С него сте една от най-успешните двойки в попфолк средите. Как го постигате?

- Като проявяваме разбиране един към друг. Вече толкова време сме заедно, че понякога дори не е необходимо да му казвам какво искам. Той просто го знае. Казват, че за да се докаже една връзка във времето, трябва да сте изяли една торба сол заедно. Ние определено доста сол сме изяли. Въпреки всичко устояхме. Другото е Божа работа.

- Как Лъчо успява да осигури уюта около теб, за да се занимаваш с любимите си неща?
- Разпределили сме си задачите. Той се занимава със “земните” неща, аз с духовните. Железен екип сме. Без него трудно бих се справила. За детето се грижим и двамата.

- Работила си като дуетна половинка с латинопартизанина Искрен Пецов, търсиш модерното денс звучене. С кои други певци мечтаеш да направиш нови песни?
- Имам голяма мечта от малка, но ще я запазя в тайна и като се сбъдне, в което съм убедена, ще я споделя.

- Обичаш да кръщаваш децата и внуците на свои почитатели или колеги. Правиш го, за да влезеш по най-позитивния начин в живота на хора около теб, да пожелаваш добри съдби на бъдещите хора в България? Или имаш друга, лична презумпция?
- Много обичам децата и ми е трудно да откажа, като ме помолят. Да си кръстник е голяма отговорност, защото се задължаваш пред Бога да въведеш детето във вярата. Много ми е мъчно, че не мога да виждам кръщелниците си често и за това вече отказвам, защото кръстникът, трябва да е много близък човек. Да можеш да му звъннеш по всяко време и да ти даде съвет. Сега само “орисвам “децата на приятели и почитатели.

Вижте фотогалерия:

Цветелина

Вижте видео:

Цветелина - "Фабрика за мечтатели"

Интервю: Дора Николова, blitz.bg