Ръководството на концерна Volkswagen планира да снабди своите автомобили с изкуствен интелект, мрежова свързаност и много други нови възможности.

Според ИТ директорът на Volkswagen Group of America Уорън Ричи новите модели ще бъдат "компютри на колела", пише cio.bg.

Основната идея на ръководството на Volkswagen е, че автомобилът на бъдещето трябва да бъде едновременно машина и "услуга".

Скоро новите модели ще могат да откриват и диагностицират неизправности, да препоръчват начини за поправка, да проверяват дали при автодилърите или в склада е налице необходима резервна част и даже да се уговарят със сервиза, кога е удобният час за ремонт. Също така автомобилите на бъдещето ще дават възможности за взаимодействие с различен тип електроника.

Уорън Ричи счита, че много от замислените нови услуги ще изискват автомобилът да бъде във връзка с корпоративните сървъри на Volkswagen.

ИТ директорът отбеляза, че по подобни проекти работят всички автомобилни компании и даде за пример програмата OnStar на General Motors.