Coca-Cola в България отбеляза 125-ия си рожден ден в компанията над 500 гости, сред които клиенти, партньори, представители на медиите и правителството.

125-ия рожден ден на марката уважиха министър-председателят на България г-н Бойко Борисов, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, посланикът на САЩ в България Негово превъзходителство г-н Джеймс Уорлик.

Компанията бе подготвила безброй изненади за своите гости, които посрещна в елегантна шатра пред сградата на Националния исторически музей в София. Първите от тях бяха новините за предстоящите инвестиции, съобщени от кмета на Столична община, г-жа Йорданка Фандъкова и Н.Пр. посланика на САЩ в България г-н Джеймс Уорлик.



“Дългосрочното и ползотворно партньорство между Coca-Cola и Столична община, в резултат на което са реализирани множество социални проекти в полза на нашия град, продължава още по-успешно. Щастлива съм да споделя, че тази година София е избрана сред общо 14 европейски града, сред които много столици, за важна инвестиция на групата Coca-Cola Hellenic - откриването на Обединен център за услуги в сферата на “Човешките ресурси” и “Финанси” през есента на 2011 г. Центърът ще даде възможност на над 200 млади българи да започнат кариера в глобална компания и да развиват своите умения в тези две области”.

Негово превъзходителство посланик Джеймс Уорлик обяви инвестиция от над 2 милиона евро на компанията в изграждането на нов модерен сондаж за натурална минерална вода в Банкя, която ще замени досегашното съоръжение. Компанията е първата на българския пазар от 60-те години до днес, която ще изгради сондаж по най-модерна технология, който ще бъде дарен на държавата след приключването на концесията.



Гостите имаха възможност да се докоснат до важни моменти от историята и развитието на търговската марка. Видяха с очите си как фармацевтът Джон Пембъртън открива рецептата на Coca-Cola в далечната 1886 г. в автентично предадената обстановка на прочутата аптека “Джейкъбс”, в която той предлага за продажба първата напитка.

Друга голяма изненада бе емблематичната за Coca-Cola “фабрика за щастие”, в която декорите и героите от известната реклама оживяха пред очите на гостите. По повод годишнината за първи път в България бе излъчена уникална 4D проекция едновременно върху сградата на Националния исторически музей и върху стените на столичния хотел Хилтън.

Чудесен завършек на символичното пътуване бе част от уникалната колекция на един от най-запалените български почитатели на Coca-Cola - Васил Енфеджиян от Пловдив. Гостите разгледаха различни Coca-Cola артикули, които колекционерът е събирал в продължение на 40 години от цял свят.



Припомняме:

Coca-Cola навлиза на българския пазар за пръв път през 1965 г., като България е първата страна от бившия социалистически лагер, в която се произвежда напитката. През 1992 г. официално на българския пазар стъпват представителните офиси на компаниите от системата на Coca-Cola. Компанията е най-големият производител на безалкохолни напитки в страната. Coca-Cola разполага с 3 завода, в които се бутилират напитките от портфолиото на компанията – в Костинброд, Търговище и Банкя. Компанията осигурява директно над 1 300 работни места в страната, като още над 100 000 физически и юридически лица развиват дейност и получават законни доходи като партньори, доставчици или клиенти на Coca-Coca в България.