Димитър Бербатов за трети път в кариерата си ще има възможност да спечели Шампионската лига.

До момента българинът два пъти стигна до финалния двубой, но и в двата случая беше на страната на губещите. През 2002 година нападателят влезе като резерва за Байер (Леверкузен) във финала срещу звездния Реал (Мадрид). Митко се появи още в 39-ата минута на мястото на контузилия се Томас Бърдарич и можеше да се превърне в герой за "аспирините", но Икер Касийяс му попречи да изравни и да прати двубоя в продължения.

Така, Реал спечели с 2:1 благодарение на гениален гол на Зинедин Зидан и вдигна деветата си и последна за сега купа от турнира на европейските шампиони.

През 2009, вече като част от Манчестър Юнайтед, Бербо отново остана резерва във финалния сблъсък. Тогава "червените дяволи", актуални носители на трофея, загубиха от Барселона с 0:2. Бербатов влезе в 66-ата минута, но за обрат бе късно и купата замина за каталунската столица.

Сега Юнайтед ще има възможност да вземе сладък реванш, и то на собствена земя, защото решителният мач за отличието ще се играе на "Уембли" в Лондон.

Любопитното е, че до момента единственият българин, печелил Шампионската лига - Христо Стоичков, стори това с екипа именно на Барса, и то на "Уембли". Камата вдигна трофея през 1992 година, когато каталунците надвиха Сампдория с гол на Роналд Куман. Стоичков игра и на още един финал, през 1994 година, но Барселона загуби с унизителното 0:4 от Милан.

Източник: