U2 вече с право могат да се борят за прозвището Най-велика рок група, след като надминаха рекорда на „Ролинг стоунс” и направиха най-печелившото турне в историята на музиката, пише "Новинар".

Приходите от сегашната им световна обиколка вече превишават 300 милиона британски паунда, а до края на турнето вероятно ще са над 420 милиона.

U2 надминаха и собствения си рекорд от предишно турне – публика от над 4,6 милиона души. Ирландската група вече събра над 5 милиона по концертите си през последните две години и така прескочи постижението на Мик Джагър и неговата банда, които от 2005 до 2007 г. имаха общо 4,68 милиона продадени билети.

Бандата е единствената сред 25-те най-популярни групи от последното десетилетие, която е разпродала всичките билети за всеки концерт от турнето си.

Световната обиколка на U2 се казва "360 градуса" и ще продължи над 2 години. Към края на турнето се очаква бандата да е събрала общо над 7 милиона души, което ще им позволи да разбият още един рекорд на Rolling Stones – 6,3 милиона продадени билети за турнето Voodoo Lounge.

Ирландската банда не спира да чупи рекорди. Записът на концерта в Калифорния U2 360 at the Rose Bowl беше пуснат безплатно и на живо в сайта YouTube и се превърна в най-гледания видеоклип в историята на уеб портала. За съжаление турнето засега не е минало през България, като най-близо до нас U2 бяха през есента на 2010 г. в Истанбул.

Обиколката завършва на 30 юли тази година. Вече започна поредицата от концерти на U2 в Бразилия, като Боно се срещна с президентът Дилма Русев.