Учени откриха защо някои хора не могат да живеят без кафе и го пият чаша след чаша - любовта им към най-популярния стимулант в света се определя от гените.

Два гена определят колко кафе пие човек, установиха учени от няколко американски института, сред които Националния раков институт и Харвардския факултет по обществено здравеопазване. Те са CYP1D2, за който е известно, че участва в метаболизма на кофеина, и AHR, който регулира действието на CYP1D2.

Хората с генотип за най-голяма консумация и при двата гена пият най-много кафе. Те приемат с 40 мг повече кофеин от тези, които не обичат тази напитка.

"Хората не го подозират, но генетиката има голяма роля в човешкото поведение, като тютюнопушенето и колко алкохол пием. Сега се оказа, че тя определя и предпочитанията към кофеина" - каза д-р Нийл Капорасо от екипа. Кофеинът е важен за много физиологически и медицински състояния.

Той се отразява на съня, на енергията, на настроението, на умствените и физическите показатели. Откриването на гените, които определят ежедневната му консумация, дава възможност да се опознаят по-добре тези състояния, пише actualno.com.