Медитацията може да осигури мощни болкоуспокояващи ефекти в мозъка при дори 80 минути трейнинг за начинаещи при упражнение, наречено фокусирано внимание, според публикувано изследване.

"Това е първото проучване, което показва, че малко повече от час медитация трейнинг може драматично да намали както усещането за болка, така и свързаното с болката активиране на мозъка", заяви Фадел Зейдан, водещ автор на проучването и изследовател в Баптисткия медицински център "Уейк Форест" в Северна Каролина.

Резултатите са публикувани в броя от 6 април на Journal of Neuroscience.

"Установихме голям ефект – около 40 % съкращаване на интензивността на болката и 57 % намаляване на дискомфорта, свързан с нея. Медитацията предизвиква по-голямо намаляване на болката което дори морфинът или други пенкилери не могат да постигнат – при тях този процент достига около 25 %", добавя изследователят.

За целта били подбрани 15 здрави доброволци, които никога преди това не са медитирали. Те били подложени на 4 сесии от по 20 минути всяка, за да се научат да контролират дишането си и да оставят настрана чувствата и мислите си.

Преди и след сесиите мозъчната активност на участниците била наблюдавана със специален тип магнитно-резонансно изображение (MRI).

Методът дава данни за по-дълги мозъчни процеси като медитация, по-добри от стандартно сканиране на мозъчната функция. Сканирането след трейнинг по медитация показали намаляване на нивата на болка при всички доброволци, като процентът варирал от 11-93 %, пише БГНЕС.