"Аз съм Тай Пенингтън и промяната започва сега!" - така звездният дърводелец и водещ на шоуто Тай Пенингтън обявява началото на всеки епизод от "Пълна промяна на дома" - 45 минути приятни изненади, силни емоции, смях, сълзи, екшън и мелодрама.

Създател на формата е "Ендемол", компанията, прочула се като автор на най-големите хитове в областта на риалити телевизията.

"Пълна промяна за дома" обаче е сред любимите им творения , защото предизвиква небивал зрителски интерес като в същото време, за разлика от Биг Брадър, е най-позитивното риалити шоу, правено някога.

Идеята е затрогваща - във всеки епизод екипът на предаването променя не само дома, но и живота на едно семейство в нужда.

Кандидатите трябва да отговарят на много строги условия. Освен драматичната им история, която ги поставя в затруднена житейска ситуация, трябва задължително да притежават позитивно отношение към живота и куп лични качества, превръщащи ги в пример за много широк кръг хора.

Енергията на шоуто идва от ентусиазма на всички, които са в него - семействата, които въпреки трагичните си истории ни завладяват с оптимизма и силата си, екипа на предаването, начело с водещия и всички доброволци, които даряват труда си, за да променят домовете на семействата и да останат завинаги в сърцата им.

От 11 март шоуто се завърна по AXN с втория си сезон, който е най-успешния от всички правени до момента и се радва на най-голям зрителски интерес.

Историите са типични за предаването: самотен баща на три деца; жена, болна от рядка болест, превърнала я в затворник в собствения й дом; многодетна майка, чийто съпруг е инвалид и пр.

Химията на сезона идва от изключителните личности, които се крият зад трудните житейски съдби. И от още по-изключителното взаимодействие между тях и екипа на предаването.

Сред любопитните факти за втория сезон са, че губернаторът на Калифорния, Арнолд Шварценегер, бе сред гост-звездите на шоуто, а пък любимия водещ Тай, претърпява операция от апандисит по време на снимките и води някои от епизодите от болничната си стая.

Тай Пенингтън , освен като водещ на "Пълна промяна за дома", е известен и като автор на декори, сред които този на филма "Да напуснеш Лас Вегас," както и като модел и автор на книги.

Това не му пречи още на следващия епизод след излизането му от болницата да извършва тежък физически труд, наравно с останалите, по реконструкцията на дома на едно от семействата, пострадало от урагана Айвън.

Шоуто има няколко ключови драматургични елементи, повтарящи се във всеки епизод: след култовата начална реплика на водещия Тай, сюжетните линии се разделят на две и зрителят може да проследи, както сцени, в които избраното семейство е на почивка, така и паралелно работата на екипа по ремонтите.

Семейството не знае какво се случва с дома им, освен няколко кратки видоематериали, изпратени им от водещия по мейла.

Зрителите имат възможност да проследяват по-обстойно промяната на дома с изключение на една стая, която е недостъпна за всички до финала и затова се нарича "Тайната стая на Тай".

На финала семействата се прибират. Домът им е закрит от един или два огромни автобуса на шоуто, които Тай "заповядва" да бъдат отместени и камерата следи отблизо реакциите на щастливите домакини, когато за първи път видят обновения си дом.

Емоциите растат лавинообразно докато накрая се стигне до отварянето на "Тайната стая", което обикновено е връхната точка на епизода. Сълзите от радост, както от, така и пред екрана, са част от спецификата на шоуто, превърнало се в световен хит.

Всеки петък точно в 21 часа AXN ще внася пълна промяна на настроението и във вашия дом.