Антония Петрова е български модел, спечелила титлата “Мис България” през 2009 г. Родена е в Пазарджик, живее в Перник. Има 2 висши образования – международни икономически отношения и право в УНСС, пише blitz.bg.

- Антония, как си? С какво се занимаваш сега?
- В момента работя в една кантора. Цял ден не мога да мръдна. Имам си фитнес вкъщи. Ставам много рано и първо тренирам, защото нямам никакво друго време. После пътувам до работата, започвам от девет и съм до шест.

- Понасяш ли се с колежките си?
- Аз никога не съм имала приятелки в тази сфера. Дори и сега нямам. Имам само няколко познати, с които понякога се виждаме.

- Защо конкурсът ”Мис България” е постоянно съпътстван от скандали?
- Така стана, защото всяка година обвиняват Жени Калкаджиева, че конкурсът “Мис България” е нагласен. Тя полага толкова много усилия, за да организира този конкурс и за да опровергае тези обвинения. Идеята беше момичетата да се избират с есемеси.

- Могат ли да се манипулират резултати?
- Имаше един куп момичета, които много си повярваха, че могат да спечелят конкурса. Има компания, която е независима и се наема да преброи гласовете. Установи се, че при някои от момичетата има завишен изкуствен трафик от Интернет.

- Имаше информации, че твоят приятел Александър е пускал стотици есемеси в твоя подкрепа.
- Категорична съм, че това не е вярно. Кой е този мъж, който ще седне да праща есемеси? Няма шанс. Но ето впоследствие се оказа, че Интернет трафикът е манипулиран от някои от другите участнички в конкурса. След това част от тези, които не успяха да спечелят конкурса през 2009 г., подеха кампания срещу мен и създадоха даже група във фейсбук. Нали се сещаш, че това не е направено от хорската доброта?

- Защо точно теб те нападнаха, сравняваха те с крокодил...
- Не мога да си обясня. Аз нищо лошо на никого не съм направила. Но аз не съжалявам за това. Всичко си е за тях. Атаката срещу мен все пак си беше организирана кампания, тя не е започната от някого, който не ме харесва, или от някого, който няма какво да прави, и затова е направил група срещу мен във Фейсбук. Всичко си е организирано.

- Дали не си ги провокирала по някакъв начин?
- Абсурдно е според мен. Аз много добре знам как изглеждам, все пак имам огледало вкъщи. Разбирам, че красотата наистина е относително понятие, но чак пък толкова...Аз съм като едно огледало, в мен се отразява простотията на хората и отново се връща при тях. Но по никакъв начин нищо не ме е засегнало или пък наранило. Негативите, които търпях от самото начало, се превърнаха в позитиви за мен. В момента аз съм една от най-известните миски.

Колко имена на миски, които са печелили конкурси, си спомняш? Мен продължават да ме канят по телевизии. В крайна сметка лошата им реклама ми помогна да добия известност. Това за мен беше пиар, който ми помогна да стана популярна.

Това провокира едно невероятно ходене по медии и даване на интервюта, които продължава и до днес, което пък от своя страна значи, че хората имат интерес към мен. Другите миски, без да осъзнаят, ми дадоха трибуна да покажа коя съм. По думите на много журналисти година и половина след конкурса аз обърнах нещата в моя полза. Така че, вместо да ми избодат очите, ми изписаха вежди.

- Пак имаше скандали около теб, този път заради корекции по тялото ти?
- Има си директиви, пуснати от конкурса ”Мис свят”, които гласят, че една миска не трябва да се е омъжвала, не трябва да има деца, трябва да има висок морал т.н. Но на “Мис свят” от 150 момичета поне 100 имаха корекции по тялото си. Аз също имам корекция на бюста, което не значи, че съм си вкарвала силикон. След като си коригирах бюста обаче, всички решиха, че от горе до долу съм в корекции. По медиите ми се приписваха толкова много операции, беше ми интересно, влизах в Интернет да ги разучавам. Тези операции включваха неща като удължаване на бедра, вадене на ребра и какво ли още не.

- В какви отношения сте с приятеля ти Александър? Подкрепя ли те?
- По време на конкурса, а и след това той ме подкрепяше само морално, но не и материално. Винаги съм се издържала сама. Аз тогава си работех, както и сега, и не е имало нужда да бъда подпомагана.

Той ми предложи брак, който аз отказах. Реших, че на този етап за мен кариерата е по-важна.
Сега не живеем заедно.

Много дълго време бяхме заедно и дойде моментът да решим дали искаме да сключим брак, или не. Аз реших да не се омъжвам сега, тъй като моята мечта е била винаги да съм юрист и да се занимавам с право. Не съм като другите момичета, които, след като са станали “Мис България”, изведнъж решават да се преориентират и търсят да сменят амплоато си. При мен е по-скоро обратното. Идеята ми беше да уча, а конкурса го приемах само като странична дейност. Понеже по време на участието ми там нямаше как да съчетавам и двете неща, си дадох година и половина почивка и след като свърши конкурсът, се върнах към ученето.

- Завършила си право, така ли?
- Едновременно учих право и МИО в УНСС, където завърших през 2007 г. Първо ме приеха в МИО и след първата година записах другата специалност като второ висше. През 2010 г. завърших и правото. Остана ми само изпитът за правоспособност. Ходих на стаж в Софийски градски съд, а наскоро ми предложиха работа в нотариална кантора, в която работя сега.

- Какво ще кажеш за адвокатските среди? Все пак идваш от шоубизнеса...
- За мен беше много важно да разбера що за хора работят в тези среди и затова ходех по всички стажове. Ходих в Софийския градски съд, в районния, при прокурор, следовател, адвокат, нотариус.
Повечето хора си мислят, че тези среди са доста скучни, но не е така. Реално на всички места, на които съм била, всички хора работят страшно много и знаят как да се забавляват след работа. Много интелигентни са, не че искам да обиждам манекенките например, но не са на едни и същи нива.

- По отношение на скандала покрай конкурса “Мис България” Жени Калканджиева извади своя версия – не си могла да се гримираш и си се обличала прекалено натруфено. Как ще коментираш това?
- Да, знам. Тя си има своя собствена теория за нещата. Може и така да е, но не нося толкова грим в момента.

- Появи се информация в мрежата, че дипломата ти е купена. Това вярно ли е?
- Това е невъзможно. Всичко може да се провери, взетите изпити, протоколи. Всичко се пази в архив. Даже на моя сайт в сивито си съм описала всички номера на дипломи, който иска, може да провери. Тези слухове се появиха, защото хората не могат и да си представят някой да учи две висши образования наведнъж и в това време да съчетава участия в разни конкурси.

- Появи се и информация, че двамата с Александър обзавеждате нов мезонет, в който щяло да има чудеса, например стъклена пирамида над спалнята, от която ще виждате звездите.
- С Александър не сме вече заедно. Най-вероятно имаш предвид къщата на майка ми, която е в покрайнините на София. Къщата е направена от един известен архитект. Тя е елипсовидна, на четири етажа е и се стеснява по вертикала като отрязан конус. Няма нито един прав ъгъл и ни беше адски трудно да я обзаведем. Стаите са кръгли, спалните и леглата в тях също.
Концепцията е изцяло на мен и майка ми. Всеки етаж е в различен стил, първият е в модерен, вторият – в бароков, а третият – в традиционен.

Вижте фотогалерия:

Антония Петрова

Вижте видео:

Мис България 2009 - награждаване

Интервю: Деси Денкова