София Лорен е една от световноизвестните личности, с които се водят преговори за участие в тазгодишното издание на фестивала за късометражно кино "В Двореца", съобщи директорът му Цанко Василев.

Форумът с международно участие се провежда вече осем години в Белия град, предаде кореспондентът на БГНЕС.

От досега спряганите в общественото пространство имена, които може да удостоят с присъствието си артфорума, окончателно отпадна Роман Полански, поясни директорът на фестивала.

"Пред финализиране са разговорите с Оливър Стоун, но засега изчакваме", каза Василев.

Заради спряното общинско съфинансиране с решение на Общинския съвет на Балчик през февруари не беше ясно дали фестивалът изобщо ще се проведе.

"Имахме покани от други градове. Най-сериозната от тях бе от Несебър", поясни Василев.

*София Лорен

Тази неяснота за мястото на провеждането на фестивала отпадна, след като местният парламент на Балчик вчера реши все пак да отпусне 90 000 лева за провеждането му.

25 март е крайният срок за регистрации на чуждестранните участници, а 15 април – за българските. Интерес да се представят на фестивала "В Двореца" е проявен от участници от 112 държави.

Цанко Василев напомни, че броят на одобрените за участие е ограничен и въпреки големия интерес, те могат да бъдат най-много 193.

311 000 евро е финансовата рамка на бюджета на престижния кинофестивал. Средствата се осигуряват от Министерството на културата, Европейския съюз и частни спонсори.

"Ако и вчера Общинският съвет на Балчик бе гласувал против съфинансирането от страна на общината, най-вероятно щяха да бъдат наложени финансови санкции заради неизпълнение на договорните отношения", коментира директорът на фестивала.