Националният селекционер Лотар Матеус се сопна на журналистите, които му потърсиха сметка защо вместо да наблюдава вечното дерби "Левски" - ЦСКА, е предпочел да гледа тенис в Катар с новата си изгора.

Това германецът направи на пресконференция преди евроквалификацията с Швейцария на 26 март.

- Г-н Матеус, защо не наблюдавахте дербито между "Левски" и ЦСКА, а предпочетохте с приятелката ви по същото време да сте в Доха, за да наблюдавате турнир по тенис?

- Прекалено много говорите за мен и ме обсъждате, а не мислите за други неща. Личният ми живот никога не се е отразявал на професионалното ми битие както като футболист, така и като треньор. За мен на първо място е работата. Сега от сутрин до вечер мисля как да постигнем добри резултати с националния тим. Пътувам много, но всичко това е свързано с отбора на България. Тук се сблъсквам с един негативен начин на мислене. Трябва да гледате позитивно на нещата и да вярвате в качествата на отбора.

- Казахте, че посещението ви в Доха е било за доброто на националния отбор. Как точно тенисът спомогна за това?

- Тенисът там наистина беше добър за гледане, но аз имах друга работа. Целта беше да се опитам да договоря контрола за националния отбор. Трябва да се използват контактите ми, които съм натрупал през последните 30 години, за да имаме атрактивни противници в проверките, а не 2-3 седмици преди мача да не знаем с кого ще играем, каквато е ситуацията в момента.

- Анализирахте ли последния мач с Естония (2:2) и какви изводи си извадихте?

- Мачът с Естония беше анализиран. Със сигурност не сме доволни от много неща, които се получиха в него. Направи ми добро впечатление, че играчите до последната секунда се бориха за победата в този мач.

- А разузнахте ли следващия ни съперник Швейцария?

- В следващите две седмици до мача с Швейцария ще изгледаме много техни двубои. Вече изгледахме две DVD-та с техни срещи. Познавам някои от техните футболисти, а също и техния треньор, който е много успешен специалист. Ще се опитаме за в бъдеще той да не бъде толкова успешен.

- Ще повикате ли Валери Домовчийски, след като отказа вече веднъж покана за националния отбор? Извини ли ви се?

- Домовчийски не трябва да се извинява на мен. Той трябва да осъзнае грешката, която допусна преди три месеца и половина. Решението му беше против българския национален отбор и "за" "Херта". Той остави националния отбор в беда, в труден момент. Във футбола има правила, които трябва да се спазват. Не искам да затварям вратата пред него, защото той е млад и качествен играч, но няма как да го повикам, защото той не играе редовно в "Херта”.

- Смятате ли да пътувате в чужбина, за да се запознаете с моментната форма на някои играчи?

- Следващият уикенд ще съм в Русия. Тъй като Руският футболен съюз доста често сменя програмата си, се надявам все пак да мога да гледам изявите на българските футболисти там - Янков, Пеев и Сираков. Моето желание е да наблюдавам и тримата футболисти, за да си съставя впечатление за тях. В следващите дни ще стане ясно как футболният съюз ще направи програмата. За съжаление няма да мога да гледам Иван Иванов, тъй като сезонът във втора лига започва едва през април.

- Каква е ситуацията с Валери Божинов?

- Божинов просто не играе в "Парма" и няма как да го повикам. Един мач за два месеца е прекалено малко за мен. Говорих с моя президент (б.р. - Борислав Михайлов), за да може да използваме възможностите чуждестранни футболисти, които играят в "А" група, да могат да бъдат викани и в националния отбор.

- Да разбираме ли, че ще искате да се натурализират чужденци за националния ни отбор, каквато практика имаше преди време?

- Да. За мен са важни добрите футболисти и добрите резултати. Ако имаме добри резултати, ще се радваме всички заедно. Според мен за един човек не трябва да се съди по националността. Футболът свързва страните. Не гледам на моята отговорност по-различно от един българин. Позицията е същата и единствените цели са резултатите. От сутрин до вечер мисля как да постигнем тези резултати. Аз искам българският футбол да се утвърди отново като марка на международно ниво.

- Запознат ли сте с проблемите, които капитанът Стилиян Петров има в клубния си отбор (б.р. - българинът загуби капитанската си лента и все по-често остава резерва)?

- Стилиян в последните си няколко мача имаше проблеми със своя треньор и не играеше често, но той е професионалист, какъвто рядко съм виждал в моя живот. Той живее и се държи като изряден футболист. Той е пример за всички футболисти в България и много се радвам, че имам такъв футболист за капитан в моя отбор. Неговата възраст започва да има все по-голямо значение. Отборът за Швейцария ще бъде определен в следващите няколко дни.

- Следите ли започналия пролетен полусезон в "А" група, както обещахте преди време?

- Да. ЦСКА се намира в прекрасна форма след мача с "Левски" и победата над "Черноморец". "Левски" също направи много силен мач срещу "Локомотив" (София), най-вече през първото полувреме и това ще се отрази върху футболистите, които ще бъдат викнати в националния отбор. Аз и моите асистенти се опитваме да гледаме все повече играчи. "Литекс" е толкова гледан, колкото и другите отбори. Познаваме добре футболистите на "Литекс", но трябва да се съобразяваме с настоящата форма на играчите и да не оставяме нищо на случайността.

Източчник: в. "Новинар"