- Мариза, къде те намирам в момента?

- У дома, в Лисабон. Само след няколко дни трябва отново да съм на път - на турне.

- Предстои втората ти визита у нас. С какво си запомнила България?

- Бях много добре приета, а българската публика е много великодушна.

- Разкажи ни в каква атмосфера израсна и кой е най-скъпият ти детски спомен?


- Пораснах обградена от фадо. Родителите ми имаха малък ресторант в най-стария квартал на Лисабон, запазил всички традиции - Маурариа. Помня това място в най-малки подробности и възхитителните фадо изпълнения, които продължаваха през цялата нощ, много след като трябваше да съм заспала. И точно на това място разбрах какво е фадо. Спомням си първия път, когато се престраших да пея, и всички уникални моменти, когато невероятните гласове се извисяваха над типичния шум от малките кръчми. Те ме хипнотизираха, както е и до днес, когато слушам великите фадо изпълнители.

- А спомняш ли си нещо от Мозамбик?


- Напуснала съм страната на три, нямам никакъв спомен от онези години. В днешни дни ходя там винаги, когато мога, и посещавам семейството си или пък заминавам с хуманитарна задача като посланик на УНИЦЕФ. Чувствам се у дома си в Мозамбик.

- На какво играеше като малка?


- Пеех.

- А правеше ли бели?


- Мама винаги много ми се ядосваше, когато изчезвах от вкъщи. Така слушах месните фадищи. Винаги! Зарязвах домашните задължения и учението.

- Започнала си да пееш преди да можеш още да четеш. Баща ти е рисувал картинки, за да запомниш текстовете по-лесно. Пазиш ли някоя от тези рисунки?

- Да, това е вярно, но за съжаление днес няма нито една от тези картини.

- Изпълни португалския химн на световното преди 9 години. Имаш ли спортни пристрастия?

- Да, най-любимият ми отбор е националният по футбол на Португалия.

- Ти си запознала Стинг с фадото. Какви сa впечатленията ти от него?

- Беше голямо удоволствие за мен да работя с артист като него. Той е забележителна личност и велик музикант. Изпитвам пределно уважение към Стинг.

- Какво те вдъхнови да участваш в концерта Live8 в помощ на Африка?

- Бях поканена от организаторите и за мен беше удоволствие да приема. Едно от нещата, които най-много ме впечатлиха, беше речта на г-н Мандела. Африка е много специално и магическо място.

- Често работиш по проблемите в Африка. Какво виждаш там?

- Не знам дали съм правилният човек, който да разказва за всичко това... Не живея там, само се опитвам да помагам с каквото мога. Като посланик на УНИЦЕФ съм ходила на много от проблемните места и съм видяла много деца и техните семейства, които имат нужда от помощ, от любов, внимание, храна и образование. Има много проблеми, както всички знаят. Лично аз се опитвам да насочвам вниманието на медиите към Африка винаги когато мога, защото истински вярвам, че ако всеки човек помогне със съвсем малко, нещата ще започнат да се променят към добро.

- Разкажи за последния си албум. Защо във време, когато технологиите преобладават и продават музика, ти реши да се върнеш към корените на фадото?

- Скоростта, с която музиката се променя в последно време, и всички тези технологии, чрез които се прави, са някои от основните причини. Fado Tradicional е уважение към корените на фадото и всички негови големи изпълнители, музиканти, поети и композитори. От дълго време усещам, че трябва да се отправя назад във времето, но чаках правилния момент. Исках да почета всички хора, от които научих толкова много и които продължават да посвещават живота си на тази музика. Сега просто настъпи моментът да го направя. Освен това фадо е на път да бъде признато от ЮНЕСКО за живо наследство за човечеството. Какво по-добро време от това да почета фадото!

- Какво то ти дава в повече от всеки друг стил музика?


- Това всъщност не е избор! Фадото е начин на живот. Самото то ме избра, а не аз него.

- Каква картина изниква първа в съзнанието ти, когато си спомниш за началните си стъпки като певица?

- Ресторантът на моите родители - запушена и задушевна атмосфера на един мистериозен величествен свят.

- Фадищите пеят предимно за мъката. Трябва ли да си я изпитал, за да я пресъздадеш правилно? Какво си преживяла ти?

- Фадо говори за всички силни чувства за хубавите и за лошите, не само за мъката. За да пееш тази музика, трябва да си жив. Да си отворен за всичко, което животът ти поднася - и доброто, и злото, да ги прегърнеш и да не се страхуваш да ги приютиш в песен. Не ми се е случвала някаква трагедия, за да съм фадища, аз просто живея.

- Какво те кара да се усмихваш всеки ден?

- Слънцето, хората, които обичам, и мисълта че някой иска да ме чуе как пея.

Източник: в. "Стандарт"