Тя е последната носителка на "Оскар" за най-добра актриса. Броят на заснетите й филми надхвърля годините й. Засега тя е на 29, но на 9 юни ще чукне юбилейните 30.

Натали Портман - една от най-известните млади актриси, е родена през 1981-а в Израел. Три години по-късно семейството й се мести в САЩ.

Нейният дебют в киното е с филма "Леон" от 1993 г. Тя е малкото момиче, което се сприятелява с наемен убиец. Позната е на света с ленти като "Отблизо" (той й донесе "Златен глобус" за поддържаща женска роля), "В като Вендета", първите три части на "Междузвездни войни", играе дори и в култовия "Жега", където е на екран с Робърт де Ниро и Ал Пачино. Освен пред камерата, тя е заставала и зад нея - има режисьорски откъс в събирателния "Обичам те, Ню Йорк", където множество режисьори представят Голямата ябълка във филмови новели.

Най-хубавото нещо в нейния живот, както тя призна на церемонията на оскарите, е не златната статуетка, а годежът с хореографа от "Черният лебед" Бенджамин Мийпие. Двойката очаква скоро и първото си дете - Натали е бременна в четвъртия месец.

1. Уволни главния дизайнер на “Диор”

Натали, която е родом от Израел, наскоро заяви, че е отвратена от клипчето, в което Джон Галиано, дизайнерът на "Диор", заявява, че обича Хитлер. "Като горда еврейка няма да комуникирам с г-н Галиано по никакви причини". От модната къща го отстранили, защото антисемитизмът му не бил в унисон с политиката на компанията.

2. Малък черен лебед

Портман съвсем не случайно е попаднала в ролята на Нина от едноименния касов трилър. Преди 11 г., когато идеята за филма тепърва назрявала в главата на режисьора Аранофски, той се срещнал да пие кафе с актрисата. Натали споделила, че е танцувала балет като малка и много искала да играе балерина. В плюс била и изучаваната от нея психология, която й помогнала в създаването на образа с психотични отклонения.

3. Да удариш на камък

През лятото на 2008-а Натали се отказва от ролята си в "Брулени хълмове". Причината: притеснила се, че няма да овладее йоркширския акцент. Говори се, че преди това силно настоявала да участва в този филм

Дванайсет години преди това тя е била с реални шансове да изиграе главната роля в "Ромео + Жулиета". Продуцентите я отрязват, когато Леонардо ди Каприо я целува. Според тях след целувката тя изглеждала смутена и притеснена.

4. Пада си по нула номер

Но не по мъже с голи глави, а просто харесва себе си без коса. След излизането на филма "В като Вендета", тя разказва, че горяла от нетърпение да си обръсне черепа за ролята си на Иви Хамънд. "Исках да го направя от много време", добавя носителката на "Оскар".

5. Родена на една дата с майка си

Някои казват, че е на много лошо, други - че е на много хубаво, а трети, като Натали, не обръщат внимание на факта, че са родени на една дата с майка си. В случая с Портман - на 9 юни. "Новата Одри Хепбърн", както напоследък я наричат фенове и филмови критици, дели един рожден ден и с друга холивудска звезда - Джони Деп.

6. Тъпа блондинка

В детският театрален и артцентър "Юсдан" в Ню Йорк малката Натали често получавала ролята на глупава блондинка. По-късно вече й поверявали да изиграе разярени феминистки. Натали често афишира любовта си към сцената, но нещата с хорър филмите не стоят по такъв начин. Когато й предложили главната роля в "Къщата на восъка" през 2005 г., тя отказала и заявила, че никога няма да снима ужаси.

7. Кокошка отказала Натали от месото

На 8 г. бъдещата актриса отишла с баща си на една от неговите конференции (той е лекар). Там представяли нова лазерна технология върху жива кокошка. За нещастие пилето умряло и това оставило дълбок отпечатък в съзнанието на момиченцето. Оттогава насам тя е заклета вегетарианка.

Източник: в. "24 часа"