Емир Кустурица ще изхарчи 12 милиона евро, за да се върне 400 години назад.

Великият кинаджия ще строи Каменград, за да потопи в максимално автентична атмосфера новия си филм - "Мостът на Дрина". Лентата е екранизация по едноименния роман, с който Иво Андрич спечели Нобелова награда за литература през 1961 г. "Градът ще изглежда така, както е бил преди 4 века.

По улиците, по площадите, по фасадите, укрепленията, покривите и паважа ще се чете историята, която се е изпарила като солена вода на слънцето и от която е останал само блясъкът на кристалите", заяви Кустурица пред агенция "Срна", цитиран от "Стандарт".

Той направи специална пресконференция в източната част на Вишеград, където е издигнат и прочутият мост, около който Иво Андрич нанизва истории в продължение на четири века - от XVI до XX. "Ще строим 50 къщи от камък. Също църкви, хотели, театър, магазини и малко пристанище с лодка."

Милорад Додик, президент на босненските сърби, подкрепи идеята за Каменград. "Много компании от Босна ще се включат с инвестиции в проекта", казва политикът.

"Градът на Андрич" е привлекателен за бизнеса, понеже след края на снимките няма да се разруши, а ще се превърне в туристически обект, обяви Кустурица. Селището ще бъде издигнато на площ от 14 000 кв.м, а строителството започва през юни.

Режисьорът, който разказа на света за Балканите, посяга към Иво Андрич за втори път. Кариерата му тръгна именно от екранизация на Нобеловия лауреат - през 1980 г. Кустурица направи филм по "Бюфет Титаник" - един от най-известните разкази на югославския писател. "Ъндърграунд", "Черна котка, бял котарак" и "Циганско време" пък превърнаха Кустурица и Горан Брегович в култови фигури.

Последният филм на босненеца бе документалната лента за идола му Марадона, наситена със солиден антиамериканизъм и балкански сантимент.