Един от най-великите нападатели в историята на футбола - Роналдо Луис Назарио ди Лима, реши да приключи активната си кариера, преди да е навършил 35 години, пише "24 часа".

Причините за това са главно две: хроничните контузии, които му пречат да е напълно ефективен, и отношението на запалянковците, които искаха да линчуват него и съотборниците му от “Коринтианс” след загуба в турнира за Копа Либертадорес от непретенциозния колумбийски “Депортес Толима”. Така той ускори с малко над 10 месеца обявеното си оттегляне. Но пък така няма да може да изпълни обещанието си - да донесе на последния си клуб поне още един трофей.

“Повече не мога. Опитвам се да играя на равнището, което ме задължава името ми, но не се получава. Просто ми дойде времето”, заяви Роналдо в интервю за бразилски вестник, което взриви футболния свят навръх празника на влюбените Свети Валентин.

Кариерата на бразилеца премина през “Крузейро”, “Айндховен”, “Барселона”, “Интер”, “Реал” (М), “Милан” и “Коринтианс”. С тях печели много титли, като единствено му се изплъзва Шампионската лига.

С екипа на Бразилия изиграва 97 мача и вкарва 62 гола. Два пъти е световен шампион, като за титлата през 1994 г. не изиграва нито минута. През 1998 г. във Франция е определен за най-добър играч, а четири година по-късно към златния медал прибавя и званието голмейстор. На световното в Германия надмина Герд Мюлер и вече е най-резултатния футболист на световните първенства с 15 попадения.

Най-добър играч в анкетата на ФИФА е три пъти - 1996, 1997 и 2002 г., има и две “Златни топки” от 1997 и 2002 г.