Денят на Свети Валентин отдавна се е превърнал в традиционен празник на влюбените.

Независимо от приказките на скептиците, че той е много комерсиализиран, все пак той си остава празник. И от само себе си се разбира, че на него трябва да подаряваме подаръци, пише БГНЕС.

Денят на Свети Валентин получава своето име още през ІV век, припомня "Дойче Веле". Но и по-рано, в римската епоха на 14 февруари е чествана богинята Юнона, покровителка на семейството, брака и жените. Мъжете на този ден са подарявали цветя на своите половинки. Навярно именно от тук идва обичая да се подаряват цветя за Деня на Свети Валентин. А в нощта на 15 февруари римляните са празнували т.нар. Луперкалии – празненства в чест на бог Фавн. На него въобще не е имало никакво значение дали хората са женени или не. Девойките са пускали късчета пергамент, на които са били написани техните имена, във вази, а от там по-късно те са изваждани от юношите /наподобявало е тегленето на жребий/. По време на Луперкалиите девойките и юношите, които са изтеглили пергамента с името й от вазата, са ставали мъж и жена. А по-нататък както се получи...

Три варианта на една легенда

Като цяло, празникът на влюбените, които ние празнуваме днес, има древни исторически корени. Но той се превръща в Деня на Свети Валентин, както гласи легендата, благодарение на християнския мъченик Валентин от град Терни, намиращ се в италианската провинция Умбрия. Той е живял през ІІІ век и е бил един първите християнски проповедници. Веднъж Валентин пристигнал в Рим, където спасил от смърт сина на известния оратор Катон. Впечатлени от чудото не само семейството на Катон, но и някои други жители на града, включително сина на префекта, приели християнството. Но префектът не одобрил това и заповядал да се екзекутира Валентин. Той е бил екзекутиран именно на 14 февруари /или 209, или 270 г./

Съществува и друга легенда. Според нея, лично император Клавдий, а не някакъв си префект е заповядал отсичането на главата на Валентин. Императорът поръчал на своя съветник Астериус да проведе възпитателна беседа с християнския проповедник, за да се откаже последният от своята вяра. Но се получило точно обратното: след като Валентин върнал зрението на сляпата дъщеря на Астериус, съветникът сам приел христовата вяра. А дъщерята и Валентин се влюбили. Малко преди екзекуцията Валентин й изпратил нежно прощално писмо. От тук идва днешния обичай на празника да се изпращат писма и поздравителни картички със сърчица.

Съществува още един трети вариант на историческата легенда. Версия номер три: аскетът Валентин въобще не се е интересувал от жени и не ги обичал, той бил отдаден само на Бог, но като епископ на Терни е бракосъчетавал влюбени според християнски обичай. Той ги е венчавал тайно, тъй като римляните са забранявали тези обреди. За вярата си, а не заради любовта, Валентин в крайна сметка загубил живота си.

Независимо каква е била историческата истина, Свети великомъченик Валентин е бил канонизиран от Църквата още през ІV век. Впрочем, той се превръща в "патрон" на влюбените малко по-късно – в Средновековието. А преди това е бил покровител на младите, пътешествениците, пчеловъдите и болните от епилепсия. Така че всички легенди, в които става дума за любов, най-вероятно са далеч от реалността. Това все пак няма значение, защото днес името на Свети Валентин е обвързано с любовта и влюбените, а любовните послания, които изпращаме, се наричат в цял свят "валентинки".

Щастието не е в парите

За пръв път Денят на Свети Валентин като празник на влюбените започва да се празнува преди около 500 години в Англия и Шотландия. В "Хамлет" на Уилям Шекспир Офелия пее: "Утре – денят на Свети Валентин...". Англичаните изпращат днес над 15 милиона "валентинки". Германците и италианците предпочитат цветята – преди всичко рози. Белгийците подаряват шоколади във формата на сърчица. Французите подаряват вратовръзки /на мъжете/, парфюми и украшения – на жените. Има и по-евтини начини да доставите удоволствие. В Германия на този ден почти всяко семейство купува топли и пресни кифлички. В това няма нищо необичайно. На собственик на една от закусвалните в Хамбург му хрумва гениалната идея: той започва да пече кифли във формата на сърца. Тяхната популярност става толкова голяма, че почти всички днес следват неговия пример.

С какво да зарадваме любимия човек в Деня на Свети Валентин?

Този въпрос си задават всяка година милиони мъже и жени. Американските изследователи са стигнали до извода, че ако трябва да подарявате нещо по необходимост, по-добре да не го правите. Според тях, такива подаръци говорят за липсата на внимание и не правят никого щастлив. И тук цената на подаръка няма никакво значение. Феличита Хайне, която е една от най-известните германски семейни терапевти, препоръчва да са подаряват подаръци, които отразяват тясната връзка и сплотеността на влюбените.

"Съвместното преживяване на приключенията е една от основните съставки на любовните отношения. Подарявайки си съвместно приключение, вие си подарявате и незабравим любовен спомен, който се запазва по-дълго, отколкото всякакви цветя", съветва тя.