След месец Съюзът на артистите в България ще обяви отличниците в театъра през 2010 г. Кой е № 1 ще реши комисия от специалисти, пише "Труд".

Колкото и да бъде награждаван обаче един театър, един актьор, един режисьор, местата в салона му не могат да бъдат заемани само от статуетки. Макар и презиран от критиците, вкусът на публиката и тази година ще пренареди класациите.

Нито “Икари”, нито “Аскеери” има моноспектакълът “Възгледите на един учител за народното творчество” на Камен Донев. Той обаче печели категорично състезанието за най-много зрители в театъра през 2010 г. Преднината му е значителна и поучителна (виж таблицата вдясно). Донев явно е прескочил с лекота препятствия в театъра като: живеем по време на криза; у българина липсва желание за изкуство; залите са твърде големи; залите са твърде малки; билетите са скъпи; държавата не дава пари... Колкото и да не са важни цифрите в културата, статистиката на “Възгледите” е красноречива. В театрални зали Донев е играл пред 44 467 зрители, в зала 1 на НДК през 2010-а е излизал 2 пъти,пред общо 8000 души.

В Топ 10 на най-гледаните спектакли през 2010-а са влезли три маркови заглавия от афиша на Народния театър. “Вишнева градина” на проф. Крикор Азарян заема второ място, “Сирано” е от новия сезон, а “Хъшове” се играе вече седма година. Отборът на Сатирата бележи успехи с едно ново (“Характери”) и едно старо заглавие (“Вечеря за тъпаци”). “Армията” вече 7 г. шества с “Ножица-трепач”. Младежкият пък влиза за пръв път в десетката със “Страхотните момчета”.

Сред най-гледаните спектакли има и втори, зад който стои Донев. “Характери” е по негов текст, под негова режисура. В челната десетка е попаднал и моноспектакълът “Български разкази” на Мариус Куркински. Само за 2 месеца след появата си на сцена той е аплодиран от 6800 зрители!

В Топ 10 има само едно откровено комерсиално заглавие - социално-битовата комедия “Вражалец”. Представлението е специално създадено за масовия вкус, с цел да не остава празно място в салоните. Затова са ангажирани и най-печелившите телевизионни комици - Любо Нейков и Димитър Рачков, плюс суперхаресвания Асен Блатечки. Ето още фамилии, които фигурират в най-търсените заглавия: Мутафчиев, Донков, Бахаров, Бърнев, Карамазов, Врачански.