Самоделно взривно устройство е избухнало тази сутрин в 5,40 часа пред вратата на помещенията, в които се помещава близкият до Алексей Петров в. "Галерия". Мястото около адреса - "Цариградско шосе" №17, е отцепено от полицаи, които извършват оглед.

"Казаха ми, че взривът е в редакцията. И аз не знам повече. Тепърва тръгвам натам", обясни пред "БЛИЦ" зам.-главният редактор на "Галерия" Явор Дачков. От пресцентъра на МВР успокоиха, че пострадали граждани няма. Изпочупени са само част от прозорците на сградата.

Собственикът на помещаващото се в същата сграда издателство "Милениум" Недялко Недялков заяви, че адската машина е била активирана на първия етаж, който е даден под наем на скандалния вестник, разпространил неотдавна серия от подслушани разговори на хора от властта.

"Бомбата е била заложена пред входната врата. Това е грубо сплашване на вестник, който се занимава с опасни неща. В 21 век такива неща се случват в България. Ако разследващите органи не си свършат работата, подозренията ще паднат върху тях. Знаете кой има интерес към това нещо, чия оставка се иска в момента. Нощният пазач е бил в сградата. Вратата е полетяла към него, но той се е опазил", обясни синът на поета Недялко Йорданов.

Основните версии, които се коментират в публичното пространство са две – инсценировка и сплашване.

Най-сериозни са подозренията за саботаж срещу правителството на ГЕРБ, свързан с опита на вътрешния министър Цветан Цветанов да вкара в затвора Трактора. В подкрепа на тази теза е и предстоящото днес посещение на европейския комисар по вътрешните работи Сесилия Малстрьом, чийто маршрут минава именно през мястото на взрива – бул. “Цариградско шосе”. Преди обяд тя и еврокомисарят за здравеопазването Джон Дали трябва да се срещнат с премиера Бойко Борисов, а в 12,00 часа - да дадат официална пресконференция.

Според другата водеща версия – сплашване, бомбата е била поръчана от влиятелни личности, засегнати от разпространените от в. “Галерия” флашки с телефонни разговори на хора от властта. Основното подозрение пада върху участници в контрабандни канали, които нямат интерес от акцентиране върху незаконния бизнес по българските граници.

Главният редактор на "Галерия" Кристина Патрашкова свърза днешния взрив пред редакцията на вестника с арестуването на същата дата миналата година на Алексей Петров. Именно за него се смята, че стои зад скандалния вестник, изнесъл редица компромати срещу властта.

"Спомнете си, че на същата дата миналата година беше арестуван Алексей Петров", посъветва Патрашкова.

Тя обаче влезе в противоречие със заместника си Явор Дачков. По-рано днес зам.-главният редактор на вестника заподозря, че застреляната наскоро от недоволен шофьор пътна камера в близост до редакцията на "Галерия" е била унищожена целенасочено, като това е свързано с престъпни действия срещу вестника.

"Според мен това беше атентат срещу КАТ", отсече Патрашкова, но каза, че около вестника много се гърми.