Румен Дунев е най-известният в момента автомобилен състезател на България.

Роден е на 11 януари 1974 г. Страстта му към високите скорости е наследствена, той е син на шампиона от близкото минало Бончо Дунев.

Румен е женен за една от най-красивите българки - Катя Дунева - "Мисис България" за 2007-а, която спечели 3-ото място на световния конкурс “Мисис Свят” през 2008-а, както и титлата "Мисис Обединени нации".

Пилотът и красавицата са една от най-коментираните двойки в родния хайлайф.

След последната му победа в Скопие през декември 2010-а репортер на "Женски Тайни" се срещна с шампиона, за да разбере как се съчетават красотата и адреналинът под един покрив, пише blitz.bg.

*Румен Дунев

- Румене, твоето семейство е едно от най-популярните в родния светски елит. Ти си съпруг на една от най-красивите българки - "Мисис България" 2007 Катя Дунева. Какво е мъжкото усещане да имаш толкова красива жена вкъщи? Ревнуваш ли я?

- Катя ме кара да се чувствам уверен във всичко, което правя, и в бизнеса, и в спорта. Синът ни Енрико и той е постоянно с нас по състезания, така че съм щастлив със семейството, което имам. Не ревнувам по никакъв начин съпругата си въпреки нейната известност. Ние се познаваме с нея от 14 години вече, така че доста добре знаем кой как, къде трябва да се държи. Тези неща не ни притесняват и мисля, че сме доста задружно семейство. Катя беше само на 17 години, когато се запознахме, още ученичка и от първия миг ме плени с хубостта си.

Чакаше ме на първата ни среща повече от час, премръзнала, по една къса пола, а аз пък през същото време студувах и я чаках на съвсем друго място. Просто не сме се доразбрали, но ни е било писано да се срещнем и да продължим живота си заедно. След шест години връзка се оженихме през 2002-ра, същата година се роди и синът ни Енрико.

*Катя Дунева

- Катя страхува ли се за тебе, кара ли те да се откажеш вече от този опасен спорт?

- Не, напротив, окуражава ме всеки път и на всяко състезание ме подкрепя и ми помага в организацията. За мене това беше и най-важното - тя да е част от организацията на отбора, за да може да се чувства съпричастна и да помага, а не да пречи.
За съжаление аз имам доста малко свободно време и не ми остава време да ходя на нейните състезания по конна езда.

Но пък и с нищо не я възпрепятствам. Подкрепям я с каквото мога, тя е вече част от националния отбор на България по конен спорт и за елитните ездачи тяхната федерация им осигурява коне, с които да се състезават.

- Много често около конкурсите за красота в България витаят слухове за купени корони и платени кеш титли. Има ли нещо вярно?

- Аз по тези конкурси гледам да си стоя настрана. Не са ми тръпка, имам много малко свободно време и гледам да го планирам по друг начин. Когато беше конкурсът на Катя, аз бях на състезание във Франция и даже не съм присъствал. Научих, че ще ходи на някакъв конкурс, но дори не разбрах какъв и за какво става въпрос. Чак след като свърши конкурсът, в края на деня, тя ми звънна и ми вика: "Знаеш ли коя е новата Мисис България?". Аз отговарям: "Не знам", а тя: "Ами, аз!" Стана ми приятно, не крия, но пак казвам, че на мен не ми остава време за отделям за подобни събития. Ако се налага да я придружавам, го правя с удоволствие.

*Катя Дунева

- Казват, че сте семейство, което живее на скорост?

- Мислим вече за по-спокоен живот, единствено състезанията да са на скорост, а вкъщи залагаме повече на спокойствието. Преди време всяка свободна минута се отдавахме на екстремни спортове, но сега се радваме повече на почивката.

- Толкова много години си шампион на България по автомобилизъм, че хората спряха да ти броят титлите. Колко са всъщност?

- Четиринадесеткратен шампион на България съм, последния път през 2010 г. Но да ти кажа честно, не водя статистика дали аз имам най-много титли. За мен е по-важно да побеждавам и да ставам всяка година все по-добър и по-бърз! И най-вече да се преборвам с конкуренцията. През тази година ще се състезавам отново тук плюс няколко старта в Турция, Македония и Сърбия.

- Какво ще кажеш за успехите на пистата на милионерския син Владимир Арабаджиев? Помагат ли милионите на таткото за победите на сина му?

- С Владо сме приятели и това, което той прави, е похвално, защото в света на "Формула" и на последните изяви на тестовете на “Формула" прослави името на България, което му прави чест.

- Той наистина ли е такъв голям талант според теб?

- Неминуемо финансовият ресурс, който му осигуряват, има значение в моторните спортове, но само с финансов ресурс без желание, възможности и талант не може да се постигат шампионски резултати. Владо Арабаджиев освен финансите има и талант. Аз го познавам още от годините когато караше картинг и беше шампион на България по картинг. След това във “Формула Мастер” имаше добри участия, така че похвално е това, което прави, и дай Боже, да намери място във “Формула” 1.

* Владо Арабаджиев

- Автомобилизмът е суперопасен спорт. Ти виждал ли си смъртта в очите?

- В автомобилния спорт, въпреки че скоростите стават все по-високи, е спорт, в който се залага най-вече на сигурността. Автомобилите са доста презапасени, седалки, колани - всичко е много обезопасено, за да се сведе до минимум вероятността от смъртен случай. Аз имам доста катастрофи, две от тях много тежки.

Но това не е водещото. Удоволствието, което изпитвам от това, че упражнявам автомобилен спорт, е много по-голямо от загубите или травмите, които имам и които са съпътстваща част от нашия спорт.

- Имал ли си момент, в който да си кажеш "Ей това ми е последният миг!"?

- Не, по-скоро, като виждам, че ситуацията излиза от контрол, се опитвам до последния момент да върна нещата и да преценя какво точно да направя, за да имам най-малки поражения.


*Румен Дунев

Вижте видео:

Интервю: Антонина Стойнова