Интернет търсачката Google ще налага частична цензура върху някои термини, свързани с интернет пиратството - например торенти или сайтове за складиране на съдържание с авторски права, пише в. "Дневник".

Промяната е факт от четвъртък и е част от решението на Google да ограничи достъпа на потребителите до незаконно съдържание - филми, музика, софтуер и други.

Новото е, че функцията за предположения на Google вече не включва определени термини. Тази функция ви помага по-бързо да напишете даден термин. Например ако търсите информация за "широколентов интернет", можете да изпишете в полето за търсене "широкол" и търсачката автоматично предполага, че търсите думата "широколентов" или словосъчетание, в което участва тази дума.

От четвъртък тази функция не работи за определени термини - например BitTorrent (програма за торенти), torrent, Rapidshare и Megaupload(последните два са сайтове за качване и споделяне на файлове). Според Google това ще намали възможността потребителите да попаднат на някои от тези програми, сайтове или отделни торенти, с което могат да се разпространяват нелегално файлове с авторски права.

Торентите са система за споделяне на файлове, където потребителите обменят директно помежду си съдържание чрез програми като BitTorent и чрез посредничеството на сайтове за торенти. За разлика от тях сайтовете като Rapidshare служат като място, на което се пази съдържанието и потребителите го свалят директно от сървъра.

Проверка на "Дневник" показа, че посочените термини на английски действително не се изписват в полето с предположения на Google. За сметка на това продължават да се изписват предположения за термини като Bitcomet (програма за торенти) или The Pirate Bay (най-известният торент тракер в света).

Google обяви промени в политиката си срещу разпространението на съдържание с авторски права още през декември. Премахването на "пиратски" термини от функцията за предположения беше включено в общия план. Освен това компанията обяви, че ще премахва пиратско съдържание, намиращо се на някоя от нейните платформи, в срок от 24 часа.

Google e собственик на сайта за видеосподеляне Youtube и други популярни платформи като Blogger, където се разпространяват файлове без платени авторски права. Интернет търсачката беше въвлечена и в съдебна война заради плановете си да пусне свободно в мрежата сканирани копия на милиони книги.