"Like Crazy" на Дрейк Доремус и "How to die in Oregon" на Питър Ричардсън получиха Гран При за игрален и за документален филм на 27-то издание на фестивала "Сънданс" в Парк Сити, Юта.

Голямата награда за американско игрално кино, най-престижната на вечерта, получи творбата на Доремус – историята на една луда любов между американец и англичанка, поставена на сериозно изпитание от разстоянията, пише БГНЕС. 

Документалната лента на Ричардсън, скромен и трогателен разказ в полза на евтаназията, следва стъпките на няколко болни в терминалната фаза, взели решението на сложат край на живота си в щата Орегон, в който законодателството позволява това.

Голямата награда на журито за чуждестранна творба спечели норвежкият филм "Happy, Happy" на Ан Севитски, разказ за сексуалното възраждане на една жена.

Най-голямото отличие за чуждестранен документален филм на фестивала бе присъдено на американо-британската лента "Hell and back again" на фотографа Данфунг Денис, разказ за 25-годишния морски пехотинец Натан Харис, тежко ранен по време на сражение в Афганистан.

Близо 120 филма бяха представени на това издание на "Сънданс", от които 58 в конкурсната програма.

Припомняме, че фестивалът, основан от Робърт Редфорд, е смятан за Меката на независимото кино и е послужил за трамплин в кариерата на редица известни творци.

Вижте видео:

Снимки: Getty Images/ Guliver