Медиите в Италия се нахвърлиха вчера доста грубо върху третата съпругата на френския президент Никола Саркози – Карла Бруни, нарочвайки я за закрилница на потърсили спасение в чужбина италиански терористи, пише "Монитор".

Някои вестници на десницата дори отидоха по-далеч, като набедиха първата дама на Франция направо за приятелка на левите екстремисти, хвърлили преди време родината й в ужас. Става дума за т.нар. оловен период в историята на Италия или 70-те и 80-те години на миналия век.

Повод за атаките срещу Карла Бруни даде 58-годишният Бруно Бернарди, който е син на убит от терористичната организация „Червени бригади” полицейски старшина. Сега той е президент на Асоциацията на жертвите на тероризма и в това си качество преди две години се е срещнал с френската президентша.

И в телевизионно интервю завчера Бруно Бернарди обясни, че настоявал пред нея да съдейства на Италия да бъдат върнати в родината им и съдени укриващите се във Франция десетки „червени” и „черни” терористи. Тогава Карла Бруни му обещала, че щяла да направи каквото може, но дума не дала да се издума да бъде екстрадирана страдащата от тежка болест известна „червена бригадистка” Марина Петрела.

После, когато се разхождали из Париж с кола от президентския гараж, мадам Саркози „поверително споделила” на Бернарди, че била притиснала лично тогавашния президент на Бразилия – Лула, да не предава на италианските власти левия терорист Чезаре Батисти , който след Франция бил потърсил убежище в Рио де Жанейро.

И на миналия 31 декември, в последния си ден като държавен глава, Лула отхвърли италианското искане осъденият на доживотен затвор за 4 убийства екстремист да бъде екстрадиран в родината му. Съответно между двете страни прехвърчаха искри и отношенията им се влошиха като никога.

Интервюто на Бруно Бернарди бе коментирано от видни представители на италианското правителство, като например министъра на отбраната Иняцио ла Руса. Пред в. „Кориере дела сера” той обяви, че ако бъдат намерени доказателства за натиск на Карла Бруни върху Лула във връзка с Батисти, то поведението є ще бъде осъдено подобаващо.

Зам.-министърката на реформите Даниела Сантанке пък посочи, че ако било вярно това, което се приписва на първата дама на Франция, то тя трябвало да потъне начаса вдън земя от срам.