Първото за тази година частично слънчево затъмнение ще може да се наблюдава от България на 4 януари като максималното покритие на слънчевия диск, което ще може да се наблюдава от нашата страна е около 72%, заяви за БГНЕС н. с. д-р Никола Петров от Институт по астрономия на БАН, който е специалист по хелиофизика.

Затъмнението ще може да бъде видяно от територията на цялата страна, като жителите на западната част на България ще успеят да го съзрат няколко минути преди хората, живеещи в източните части на страната.

В София слънчевият диск ще започне да се закрива частично от Луната в 9:03 часа, като максималното му закриване ще се достигне в 10:27 часа.

Във Варна затъмнението ще започне в 9:10 и ще приключи в 12:12.

Специалистът препоръчва ако искаме да наблюдаваме затъмнението да използваме опушено от свещ стъкло. В действителност ако човек не знае, че има частично слънчево затъмнение, то той може и да не разбере.

От Астрономическа Асоциация София на 4 януари от 9:00 до 12:00 организират демонстрационно наблюдение с телескопи с филтри и очила от градинката пред НДК.

Частичното затъмнение ще е видимо от цялата територия на Европа, Западна Азия и Севорозападна Африка. Най-голям обаче ще е процентът на закриване, който може да бъде видян от северните части на Европа.

През 2011 се очаква да има още три частични слънчеви затъмнения, които обаче няма да могат да се наблюдават от България.

Вижте видео: